Pranie obuvi v práčke: Ako na to? Vďaka tomuto triku sú ako nové, bez debaty

V dnešných časoch je ťažké predstaviť si svoj život bez práčky. Stačí ju naložiť oblečením a po 1-2 hodinách vyberte čisté a suché veci. Je pravda, že ľudia sú stále skeptickí, pokiaľ ide o pranie istých kúskov ich šatníka. Reč je o obuvi…

Na dosiahnutie želaného výsledku stačí pochopiť, ktorá obuv sa dá prať a v akom režime. Výrobcovia neodporúčajú vystavovať svoje výrobky takejto intenzívnej záťaži. A ich obavy sú oprávnené, pretože aj najmenšia chyba vás môže stáť pár vašich obľúbených tenisiek.

Ale ak vás nebaví manuálne manuálneho čistenie topánok, pri správnym prístupe to za vás urobí aj vaša práčka.

Ako správne prať obuv

Najprv musíte dbať na dve veci:

  • Topánky s textilným vrchom, ako sú tenisky alebo balerínky, sa práčky neboja. Okrem toho, s touto úlohou sa vyrovná aj bežný prací prášok.
  • Na pranie koženej obuvi s kožušinou je potrebné mať doma špeciálne výrobky. Účinok bude oveľa lepší, ak použijete prostriedok na zmäkčenie vody.

 

Príprava obuvi

Pred samotným vložením do práčky skontrolujte, či nie sú poškodené. Ak zistíte aj malé nedostatky, bude lepšie, ak sa praniu vyhnete. V takýchto prípadoch si totiž môžete viac uškodiť, ako pomôcť.

Ak je s topánkami všetko v poriadku, pripravte ich na pranie:

  • očistite podrážku od blata a kamienkov, ktoré sa tam mohli zachytiť

  • uistite sa, že sú všetky pracky zatvorené
  • vyberte vložky a šnúrky – tie perte osobitne

Režim prania

Ak máte niekoľko párov topánok, snažte sa každý pár prať oddelene. Veľký počet topánok môže poškodiť vnútro práčky. Vyvarujte sa žmýkaniu. Silná rotácia a vibrácie môžu spôsobiť, že ťažká a tvrdá podrážka rozbije sklo, prípadne sa zdeformuje bubon práčky.

Pri nových modeloch práčok sa výrobcovia rozhodli pridať režim „obuv“. Ak ho nemáte, použite program na pranie jemného prádla. Teplota by nemala prekročiť 30 stupňov. Dajte si topánky do špeciálneho vrecúška alebo do starej obliečky od vankúša – kvôli bezpečnosti.

Ako sušiť obuv?

Raz a navždy zabudnite na sušenie obuvi v sušičke alebo na horúcom radiátore. Na prvý pohľad sa tieto metódy javia ako logické. Ale vysoká teplota deformuje topánky. Najlepšie urobíte, ak ich v lete položíte na balkón a v zime ich necháte doma v dobre vetranej miestnosti.

Ako vidíte, ak budete postupovať podľa jednoduchých pravidiel, nebudete mať problémy s praním obuvi v práčke. Podeľte sa o vaše triky v komentároch na Facebooku!

 

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top