Správny spánok je základom šťastného života. S týmito tipmi to docielite aj vy!

Priemerný človek strávi tretinu svojho života spaním. Nikto by nemal podceňovať dôležitosť tejto činnosti: počas spánku sa totiž regenerujú naše tkanivá, vyplavujú sa toxíny a mozog spracováva prijaté informácie. Zároveň však len málo ľudí vie, ako správne spať!

Ak sa o to začnete viac zaujímať, zistíte, že spánok tiež indikuje to, či budete mať dobrú náladu alebo či budete mať do konca dňa dostatok energie. Na spánok sa viažu aj všetky metabolické procesy. Ale aby ste sa cítili dobre a boli si istí kvalitou svojho odpočinku, musíte vedieť, ako si správne ľahnúť.

Ako vás ovplyvňujú rôzne spánkové polohy?  

Predtým, než sa dostanete k veci, spomeňte si, v ktorej polohe obvykle spíte. Existuje veľa možností, ale skúste si spomenúť, ako presne ležíte: na chrbte, na bruchu alebo na boku?

Spánok na chrbte

Dlho sa verilo, že táto pozícia je pre ľudské telo najprospešnejšia. Nie všetko je také jednoduché, ako by sme si želali: túto polohu možno len ťažko nazvať správnou.

 

Kozmetológovia jednomyseľne tvrdia, že pri takomto spánku je pokožka tváre na vankúši menej stresovaná a netvoria sa na nej záhyby. Zároveň však existuje množstvo negatívnych vplyvov: keď spíte na chrbte, toxíny z mozgu sa vylučujú omnoho horšie ako pri iných polohách. Ťažšie sa vám dýcha a chrápanie sa stáva súčasťou vášho spánku. Navyše, z tejto polohy nemá radosť ani vaša chrbtica.

Riešenie: Spánok na chrbte je lepší, ak je vaša vrchná polovica tela vyvýšená. Ako keby ste sedeli na zaklopenom kresle.

Spánok na bruchu

Jediná horšia vec, ako spánok na chrbte, je spanie na bruchu. Škodí to najmä vašej bedrovej a krčnej chrbtici. Toxíny v mozgu sa v tejto polohe nevylučujú a trpí aj vaše dýchanie.

Riešenie: Ak pravidelne spíte na bruchu, skúste spať bez vankúša. Budete prekvapení, ako sa zníži napätie na krčnej chrbtici.

Spánok na boku

Najvhodnejšia a najpohodlnejšia poloha na spanie. Najmenej zo všetkých sťažuje vaše dýchanie, nedeformuje zakrivenie chrbtice a podporuje vylučovanie toxínov. Vankúš by mal byť taký vysoký, aby hlava a krk boli vo vodorovnej polohe.

Ako to ešte zlepšiť: Vložte si ďalší vankúš medzi nohy. Už ste niekedy v spánku stláčali prikrývku kolenami? Nie je to bez dôvodu: vaša chrbtica sa v tejto polohe cíti najpohodlnejšie.

Trik s vankúšom medzi stehnami nie je žiadna novinka. Takzvaný dakimakura vankúš je mimoriadne populárny medzi najzdravšími národmi na svete, najmä Japoncami. Majú podlhovastý tvar, aby ste ho mohli  pohodlne objímať počas spánku.

A ako vyzerajú vaše polohy spánku? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti!

 

Zdroj: sovkusom.ru

foto: pexels.com

Back To Top