Pre bohatú úrodu paradajok stačí urobiť tento trik

Dnes vám povieme, čo treba urobiť s paradajkovými kríkmi, aby sa všetky ich kvety premenili na chutné plody. Dosiahnutie bohatej úrody nie je vždy pre pestovateľa ľahkou úlohou. Preto máme pre vás pár jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým sa to vždy podarí píše portál napadovy.blog !

Na nasledujúcom obrázku sú tyčinky paradajkového kvetu, ktoré sa spojili do kužeľa (1) a stigmy piestika, ktoré sú vo vnútri (2).

Všetky odrody paradajok (so stanoveným alebo neurčitým rastom) sú autogamné, t.j. vyznačujú sa samoopelením. Preto sa možno pýtate, ako je možné, že nie všetky kvety sa premenia na plody. Vysvetlenie je veľmi prosté: ak sa rajčiaky pestujú v skleníku, chýba opeľujúci hmyz – napríklad včely, ktoré potrasú peľom z tyčiniek na piestiku tým, že si sadnú na kvet. V skleníku takisto chýba vietor, ktorý hrá dôležitú úlohu pri opeľovaní. Preto z týchto kvetov nedozrie plod a kvety opadávajú.

Preto musíte urobiť toto! Každé ráno (peľ je pripravený na opelenie ráno) potraste každým kríkom alebo oporným drôtom. Po tomto náhlom trasení sa peľ ľahko dostane na všetky kvety v strapcoch.

Ak sú vaše paradajky nízke a nie sú uviazané, jednoducho potraste stonkami. Trasenie však musí byť šetrné a opatrné, aby ste ich nepoškodili. Tento postup vykonávajte pravidelne každé ráno, pretože kríky vytvárajú nové kvetenstvo a opeľovanie musí byť nepretržité. Je to také jednoduché a účínné!

Prajeme vám bohatú úrodu!

zdroj: napadovy.blog