Jedna lyžica škorice v záhrade dokáže hotové zázraky. Odpudzuje mravce a pomáha rastlinám

Škorica je dobre známe aromatické korenie, ktoré sa používa najmä na sladké pečivo a koláče. V prírodnej medicíne sa škorica cení predovšetkým vďaka jej protiplesňovým a dezinfekčným schopnostiam. Ako sa ukázalo, tieto jej vlastnosti sa dajú výborne využiť aj v záhrade, pretože pomáha bojovať proti patogénnym hubám a navyše odpudzuje hmyz. Rovnako dobre sa osvedčila aj pri zakoreňovaní odrezkov. V tomto článku vám prinášame 7 osvedčených spôsobov využitia škorice pri pestovaní rastlín!

1. Škorica proti mravcom

Škorica je osvedčený prípravok proti mravcom, ktorý sa bežne používa pri ekologickom pestovaní. Mravce nevyhubí, ale neznesú jej arómu a vďaka tomu ich odpudíte. Ak teda mravce vstúpia do vášho domu, záhradného altánku alebo vám robia neplechu v skleníku, nájdite miesto kadiaľ vchádzajú a posypte ho škoricou.

Podobne sa používa pre tento účel aj kypriaci prášok do pečiva. Ten však mravce aj vyhubí, takže škorica je šetrnejší spôsob, ako sa ich zbaviť.

Užitočná rada

Ak chcete zabrániť tomu, aby sa v detskom pieskovisku usídlili mravce, stačí zmiešať väčšie množstvo mletej škorice s pieskom. Nielen že tým zabránite vstupu mravcom, ale zároveň to dezinfikuje piesok.

2. Škorica proti komárom

Komáre, rovnako ako mravce, neznesú vôňu škorice. Ak teda chcete, aby tento otravný hmyz neprenikol do miestnosti, dajte na stôl misku s teplou vodou s prídavkom malého množstva mletej škorice. Jej vôňa vytvorí neviditeľný ochranný štít, cez ktorý komáre nepriletia.

3. Škorica ako prostriedok na zakorenenie

Škorica v záhrade môže byť použitá ako prípravok na zakorenenie odrezkov. Jeho použitie sa oplatí, pretože súčasne ochráni sadenice pred hubovými ochoreniami. 

Ak chcete použiť škoricu na zakorenenie, posypte ňou papierovú utierku a potom do nej namočte špičky sadeníc, ktoré majú byť zakorenené. Konce odrezkov pokryté škoricou umiestnite do vopred pripravených jamiek v pôde. Odrezky by sa nemali vtláčať priamo do pôdy, aby sa škorica neotrela.

4. Škorica pri pestovaní v kvetináčoch

Škorica tiež pomôže, ak sa rozšíri pleseň v kvetináčoch. Je vhodné zmiešať práškovú škoricu s pôdou už počas výsadby rastlín, čo uľahčí regeneráciu koreňov po presadení. 

5. Škorica na poškodené rastliny

Škorica sa dá použiť aj vtedy, keď sme museli orezať výhonky alebo sme ich náhodne zlomili. Ranu po orezaní ošetrite škoricou. Tým sa urýchli hojenie a zábrani sa preniknutiu patogénnych húb do tkanív rastlín.

6. Škorica na korene orchidey

Podobne pomôže škorica chrániť rany po rezaní koreňov orchidey. Ak ste museli orezávať korene, ktoré hnili kvôli príliš veľkému zalievaniu, stojí za to pred zasadením rastliny posypať konce škoricou. Chráni ich pred plesňami a baktériami, ktoré by mohli preniknúť cez rany po rezaní.

7. Škorica proti roztočom

Tento spôsob použitia škorice v záhrade nie je až tak známy a vyžaduje si trochu viac práce. Efekt vás však milo prekvapí!

Na prípravu roztoku proti roztočom samotná škorica nestačí a treba ju kombinovať s ďalšími zložkami, ktorými sú cesnak, provensálske bylinky a klinčeky. Je vhodné pridať tiež trochu mydla.

Príprava:

Zmiešajte lyžičku mletej škorice s lyžičkou klinčekov, pridajte 2 lyžičky provensálskych byliniek a zalejte litrom vriacej vody. Dôkladne premiešajte a nechajte vychladnúť. Potom pridajte prelisovaný cesnak a nechajte asi 1 hodinu lúhovať. Po uplynutí tejto doby roztok preceďte a nalejte do rozprašovača. Nakoniec pridajte pár kvapiek tekutého mydla, pretrepte a ihneď použite. Takéto postrekovanie zopakujte každé 3 dni počas 2 týždňov. Je to trochu pracné, ale umožňuje to zbaviť sa roztočov v záhrade bez zbytočnej chémie a efektívne.

Zdroj: poradnikogrodniczy.pl

zdroj: napadovy.blog