Ocot na pozemku: použitie, ktoré sa môže stať záchrancom vašej úrody

Ste si istí, že sa ocot používa výlučne v kuchyni? Verte mi, nie je to tak! Tento prírodný produkt je nevyhnutný v záhrade a môže doslova pôsobiť zázraky. Rozsah použitia octu je úžasný. Po tom, čo ste sa dozvedeli o jeho výhodách, určite budete chcieť mať na sklade niekoľko fliaš octu.

Ocot sa vyrovnáva s vápennými a soľnými usadeninami, ktoré sa tvoria na hlinených kvetináčoch. Stačí ich utrieť handrou namočenou v octe, aby sa obnovil pôvodný vzhľad.

Ak je cesta zaplavená travou alebo sa dokonca začína presúvať pri stenách budov, stačí ju poliať octom. „Agresor“ bude dokončený navždy. Výsledok bude viditeľný už po 2 až 3 dni.

Zriedený vodou v pomere 1: 1 ocot pomôže zbaviť sa mravcov. K tomu stačí len zavlažovať mravce. Nástroj môžete použiť vo vnútri domu. Je vhodný na spracovanie stien nábytku, pracovných dosiek, ako aj na odstraňovanie mravcových ciest.

Dokonca vaša alebo susedova mačka, či pes môžu na záhrade urobiť neporiadok. Vôňa octu pomôže odradiť nepozvaných hostí. V takom prípade budete musieť zistiť, čo presne s octom. Môžete nastriekať plot, alebo pribiť kolíky a obliecť ich látkou spracovanou v octovom roztoku.

Ocot pomôže predĺžiť životnosť rezaných kvetov. Na 1 liter vody stačí pridať zmes 1 lyžice octu a 1 čajovej lyžičky cukru.

Ocot tiež pomôže zbaviť sa škodlivého hmyzu. Aby sa však rastliny nepoškodili, musí sa zriediť vodou. 3 diely vody na 1 diel octu. To všetko sa naleje do sprejovej fľaše a dobre sa premieša s 1 čajovou lyžičkou saponátu. Hotový sprej má vynikajúci insekticídny účinok.

Jablčný ocot pomôže zachrániť plody pred útokom otravných rastlín, a stromy  pred štiepkou. Na to potrebujete 1 šálku vody, pol pohára octu a štvrť pohára cukru. V ideálnom prípade musíte do roztoku pridať 1 polievkovú lyžicu melasy, ale bez nej sa tiež môžete obísť. Ďalej musíte do nádoby pridať lievik alebo ju zakryť fóliou s otvormi a umiestniť na správne miesto.

Pre rastliny, ktoré milujú kyslé prostredie,

môže byť ocot veľkým pomocnikom. Azalea, gardénia, rododendron budú vďační iba vtedy, ak sa na zavlažovanie nepoužije obyčajná voda, ale s pridaním octu. Je potrebné ho pridať v množstve 1 pohár na 3 litre vody.

Ocot si dobre poradí s hrdzou vytvorenou na záhradných náradiach. Môžu sa utrieť handrou namočenou v roztoku a ak je to potrebné, môžu sa dokonca na niekoľko minút ponoriť do octu.

Existuje bezpečný a 100% prírodný fungicíd. 2 čajové lyžičky octu pridané do 0,5 litra harmančekového čaju pomôžu chrániť rastliny pred plesňami.

Slimáky nenávidia ocot, zapácha im, rastliny jednoducho nechajú na pokoji.

Na urýchlenie klíčivosti semien stačí pri namočení do vody pridať niekoľko kvapiek obyčajného octu. Kyselina zjemní tvrdú membránu a výhonky vás nenechajú čakať.

Ocot je vynikajúci na utieranie záhradného nábytku. Súčasne odstráni nečistoty a existujúce mikróby.

Octom možno čistiť misky na pitie pre vtáky.

Škvrny z bobúľ umyte rovnako octom. Úlohu zvládne oveľa rýchlejšie ako bežné mydlá alebo bieliace prostriedky. V takom prípade ani pokožka nevyschne.

zdroj: takprosto

foto:pexels.com