Jednoduchý recept na konzervovanie marhúľ. Vyžaduje si minimálne tepelné spracovanie, čo umožňuje zachovanie vitamínov. Ak sa recept presne dodrží, vydržia vám marhule aj na zimu.
Potrebujeme:
24 – 30 veľkých mäsitých tvrdších marhúľ – na 3 poháre s objemom 700 ml
Na sirup:
1,5 pohára cukru
800 ml vody
1/2 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
1. Marhule si umyte a osušte. Rozdeľte ich na polovice, odstráňte kôstky a umiestnite ich do sterilizovaných pohárov.
![](https://i0.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule1.jpg?fit=640%2C329&ssl=1)
2. Nalejte horúcu vodu do pohárov s marhuľami a naplňte ich až povrch. Zakryte sterilizovanými viečkami a nechajte 10 minút stáť.
![](https://i2.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule2.jpg?fit=640%2C284&ssl=1)
3. Pripravte si sirup: Do hrnca nalejte 800 ml vody, pridajte cukor a kyselinu citrónovú (pôsobí ako konzervačná látka a mierne znižuje sladkosť sirupu). Priveďte do varu.
![](https://i1.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule3.jpg?fit=640%2C380&ssl=1)
4. Sceďte vodu z každého pohára s marhuľami a potom ich okamžite zalejte horúcim sirupom. Zakryte viečkom a pevne pritiahnite.
![](https://i0.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule4.jpg?fit=640%2C344&ssl=1)
5. Otočte poháre hore dnom, skontrolujte, či netečú, zabaľte do deky a nechajte postupne vychladnúť.
![](https://i2.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule5.jpg?fit=640%2C327&ssl=1)
6. Poháre s marhuľami skladujte na tmavom a chladnom mieste.
![](https://i1.wp.com/napadovy.blog/wp-content/uploads/2020/06/marhule6.jpg?fit=640%2C328&ssl=1)
7. Takto spracované marhule sú vhodné napríklad na prípravu koláčov, alebo iných dezertov.
Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: retete-usoare.eu
zdroj: napadovy.blog