Zavárané marhule bez varenia. Vydržia aj 3 roky a sú ako práve natrhané

Jednoduchý recept na konzervovanie marhúľ. Vyžaduje si minimálne tepelné spracovanie, čo umožňuje zachovanie vitamínov. Ak sa recept presne dodrží, vydržia vám marhule aj na zimu. 

Potrebujeme:

24 – 30 veľkých mäsitých tvrdších marhúľ – na 3 poháre s objemom 700 ml

Na sirup:

1,5 pohára cukru

800 ml vody

1/2 ČL kyseliny citrónovej

Postup:

1. Marhule si umyte a osušte. Rozdeľte ich na polovice, odstráňte kôstky a umiestnite ich do sterilizovaných pohárov.

Foto: retete-usoare.eu

2. Nalejte horúcu vodu do pohárov s marhuľami a naplňte ich až povrch. Zakryte sterilizovanými viečkami a nechajte 10 minút stáť.

Foto: retete-usoare.eu

3. Pripravte si sirup: Do hrnca nalejte 800 ml vody, pridajte cukor a kyselinu citrónovú (pôsobí ako konzervačná látka a mierne znižuje sladkosť sirupu). Priveďte do varu.

Foto: retete-usoare.eu

4. Sceďte vodu z každého pohára s marhuľami a potom ich okamžite zalejte horúcim sirupom. Zakryte viečkom a pevne pritiahnite.

Foto: retete-usoare.eu

5. Otočte poháre hore dnom, skontrolujte, či netečú, zabaľte do deky a nechajte postupne vychladnúť.

Foto: retete-usoare.eu

6. Poháre s marhuľami skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Foto: retete-usoare.eu

7. Takto spracované marhule sú vhodné napríklad na prípravu koláčov, alebo iných dezertov.

Prajeme dobrú chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu

zdroj: napadovy.blog