Položte vlašský orech do plastovej fľaše a výsledok vás prekvapí

Vďaka jednoduchej konštrukcii vyrobenej z nepotrebnej plastovej fľaše si môžete nechať naklíčiť vlašský orech, z ktorého vám potom môže vyrásť krásny strom. Stačí, ak si zapamätáte postupnosť krokov a môžete sa tešiť z toho, ako ste svojou prácou a trpezlivosťou prispeli k rastu orechového stromu!

Orech v škrupine určený na klíčenie musí byť vo vnútri zrelý, nie zhnitý, bez plesne a nesmie byť zvnútra suchý. Keď zatlačíte škrupinu, vytvorí sa prasklina, cez ktorú je vidieť samotný orech.

Plastovú fľašu rozstrihnite na dve časti, ako je znázornené na fotografii nižšie.

Časť s hrdlom (bez vrchnáku) vložte do vnútra fľaše . Nalejte čistú vodu tak, aby zakrývala hrdlo.

Škrupinu s orechom vložte dovnútra tak, aby sa dotýkala tej strany, na ktorej je zľahka pootvorený. Po pár dňoch voda zmení farbu, je to bežný jav!

Orech takto nechajte po dobu 2-3 týždňov. Ak sa voda začne odparovať, dolejte ju, ale nie nad úrovňou hrdla fľaše. Ak sa po uplynutí tohto času nezačne proces klíčenia, znamená to, že orech nie je vhodný na rozmnožovanie. Dôvodov môže byť niekoľko, hlavné však je, aby ste ho vymenili za iný a fľašu dobre sterilizovali (prípadne si vzali inú), aby sa vylúčila pravdepodobnosť vzniku plesní.

Po niekoľkých týždňoch by sa mal na orechu vytvoriť takýto malý korienok.

A asi po týždni sa z tohto koreňa objaví klíček. To je znamenia, že je čas na presadenie do pôdy.

Orech položte na bok tak, aby výhonok smeroval nahor. Nepoškoďte ho, inak bude vaša niekoľko týždňová práca stratená!

Zľahka ho zasypte zemou a navlhčite vodou z rozprašovača. Ďalšia starostlivosť o rastlinu je celkom jednoduchá: keď sa bude vlhkosť z pôdy odparovať, postriekajte ju vodou (približne každé 2 dni). Položte kvetináč na slnečné miesto, no bez priameho slnečného žiarenia.

Výhonok začne rásť pomerne rýchlo a výsledok experimentu môžete sledovať priamo pred vašimi očami:

Stimuláciou koreňového systému v plastovej fľaši mal vlašský orech dostatok času na to, aby vyrástol a dal život novému orechovému stromu.

 

Zdroj: youtube.com

Back To Top