Vypestujte si zdravý a chutný cesnak, ktorý vám nikdy nezožltne. Tento trik mi veľmi pomohol

Záhradné plodiny už začínajú rásť a vedia o tom aj pestovatelia cesnaku. Dokonale dopĺňa jedlá a šaláty a je tiež vhodný ako prevencia proti prechladnutiam. Niet divu, že patrí medzi obľúbený druh zeleniny.

Čo nás ale nepoteší, je situácia, keď jeho listy začnú žltnúť. Prezradíme vám, ako najlepšie pohnojiť cesnak, aby ste  sa tomu vyhli.

Cesnak dokáže rásť už v prvých slnečných dňoch, kedy je počasie klamlivé a po teple môže znova prísť mráz. To samozrejme cesnaku vôbec nepomáha. Prezradíme vám niekoľko tipov, ako pomôcť slabému cesnaku znovu získať silu.

Predtým, ako si odpovieme na túto otázku, pozrime sa na dôvody, prečo mladé výhonky začínajú žltnúť.

Okrem zhoršených poveternostných podmienok môže byť rast cesnaku ovplyvnený aj nedostatkom živín v pôde a nedostatočnou výmenou kyslíka v koreňovom systéme. Ak nepretržite prší alebo padá sneh, prispieva to k vymývaniu hnojiva, ktoré sa použilo počas výsadby. Čo robiť?

Na začiatok je vhodné mierne prevzdušniť pôdu medzi hriadkami, a ak to priestor dovolí, aj medzi stonkami. Môžete pridať trochu dusíkatého hnojiva, ktoré pomôže cesnaku až do júna, keď začne intenzívne rásť.

Na rýchle pohnojenie cesnaku sú vhodné malé dávky minerálnych hnojív. Napríklad roztok dusičnanu amónneho alebo močoviny. Stačí rozpustiť 1 polievkovú lyžicu v 10 litroch vody a poliať cesnak po listoch.

Ak máte čas a tvorivého ducha, skúste urobiť tinktúru z púpavy alebo žihľavy. Revitalizuje pôdu a má priaznivý účinok na rastlinu, výživu a celkový stav. Môžete ho polievať cez listy, ale aj ku koreňom.

Medzi možné hnojivá môžete zaradiť aj organické látky. Divozel alebo vtáčí trus sa často používajú v záhradníctve vo forme roztokov, ktoré sa zavádzajú pod koreň do pôdy. Je to zaručený spôsob na oživenie rastu.

Alternatívne sa môže použiť amoniak. Zrieďte si 2 polievkové lyžice v 10 litroch vody a pohnojte cesnak. Predpokladá sa, že sa tým urýchli fotosyntéza a súčasne sa zbavíte cibuľovej mušky a plesní. Odporúča sa hnojiť počas oblačného počasia, aby nedošlo k spáleniu listov.

Po desiatich dňoch je potrebné cesnak znovu pohnojiť. Na tento účel sa používa bežné minerálne hnojivo, ale je potrebné vedieť, že ak je počasie suché a slnečné, hnojivo je nutné rozpustiť vo vode. Ak je zamračené a prší, je lepšie hnojiť granulami, ktoré sa prirodzene rozpustia.

Podeľte sa o článok s vašimi priateľmi na Facebooku a v komentároch nám prezraďte svoje metódy, ako si vypestovať pekný mladý cesnak.

zdroj:takprosto.cc

Back To Top