Tak vyzdobený chodník som ešte nevidela. Pozrite sa na tú krásu

Máte v pláne zmeniť vzhľad vašej záhrady? Chcete, aby chodníčky ostali čisté a nepoškodené aj v daždivom dni? Dnes existuje veľa hotových riešení na vytvorenie záhradných chodníkov, ale zistíte, že na ne nemusíte míňať veľa peňazí. Ponúkame vám návod na pekný chodníček vyrobený z betónu a rozbitých dlaždíc.

Budete potrebovať:

  • cement
  • piesok
  • dlaždice
  • drevené hranoly
  • nehorľavé drevotrieskové dosky
  • tmel
  • drôty
  • nástroje

 

Najprv musíte pripraviť formu na zlievanie dlaždíc. Ak to chcete urobiť, zoberte si dosku nehorľavej drevotriesky alebo iného materiálu s hladkým povrchom. Použijeme ho ako základ formy. Ďalej si pomocou drevených hranolov vytvorte tvar požadovanej veľkosti, v tomto prípade ide o obdĺžniky. hranoly priskrutkujte alebo pribite klincami a spoje potiahnite tesniacim tmelom. Forma je pripravená.

Dlaždice si rozbite na niekoľko časti tak, aby ste z nich vytvorili mozaiku.  Potom poukladajte mozaiku na spodnú časť formy prednou časťou nahor, aby ste mali predstavu o tom, aký druh obrazu získate.

Keď je mozaika rozložená, otočte si všetky kúsky dlaždíc lícom nadol. Mimochodom, ak nemáte po ruke nepotrebné dlaždice, môžete si v obchode kúpiť zvyšky rôznych dlaždíc za veľmi lacno či dokonca bezplatne.

Teraz si pripravte roztok z piesku a cementu v pomere 1: 3. Nalejte ho do formy a vystužte drôtmi, ktoré zapustíte do roztoku.

Keď je všetko pripravené, je potrebné pretrepať formu s roztokom tak, aby všetok prebytočný vzduch vyšiel von a nevznikli vám žiadne bublinky. Za týmto účelom môžete na formu položiť dosku a použiť nejaký vibračný nástroj. Ďalšou možnosťou je jednoduché poklepávanie kladivom po okrajoch.

Cement nechajte uschnúť na mieste chránenom pred priamym slnečným žiarením. Po asi 3 dňoch môžete budúci chodník odstrániť z formy.

Ak sú medzi detailmi mozaiky medzery, je potrebné ich zatrieť. Môže sa to urobiť pomocou špeciálnej škárovacej hmoty na dlaždice alebo pomocou redšieho roztoku z betónu.

Zatrite štrbiny, prebytočné množstvo odstráňte a roztok už len nechajte zaschnúť!

 

 

zdroj:pinterest.com