Po tomto triku bude váš domov vždy krásne voňať. Stačí urobiť len jednu vec

Zrelaxovať a odpočinúť si doma môžete len vtedy, keď tam budete mať príjemnú vôňu. Bohužiaľ, naše byty nie sú vždy naplnené sviežou vôňou. Život, akým žijeme si robí svoje vlastné úpravy a nie všetky prírodné pachy sú príjemné.

Existuje však niekoľko tajomstiev, ktoré vám na dlhšiu dobu zabezpečia voňavý a svieži vzduch vašej domácnosti. Toto sú najdôležitejšie triky, ktoré vám v tejto záležitosti okamžite pomôžu.

Osviežovač vzduchu do domácnosti

Stačí, ak si v rozprašovači zmiešate štvrť hrnčeka aviváže, 4 polievkové lyžice sódy a hrnček (250 ml) vriacej vody. Takto si môžete osviežiť vôňu závesov, pohoviek, kobercov alebo iných textilných povrchov, ktoré sa nedajú ľahko vyčistiť. Priatelia sa vás budú pýtať, ako sa vám podarilo dosiahnuť takú vôňu sviežosti!

 

Aróma do auta

Nie je potrebné kupovať si „vianočné stromčeky“ alebo iné syntetické vône určené do vášho automobilu. Vezmite si svoj obľúbený esenciálny olej a naneste niekoľko kvapiek na obyčajný drevený štipec na bielizeň. Rovnaký trik je možné urobiť aj v byte a pripevniť špendlík na bielizeň v blízkosti ventilácie. Dom je plný nádhernej prírodnej arómy, ktorá vám okrem iného zlepší náladu na nepoznanie.

 

Obnovte vzduchové filtre

Ďalším skvelým miestom na aplikáciu esenciálnych olejov je klimatizácia alebo filtre ohrievačov vzduchu. Namiesto nákupu umelých aromatizérov, ktoré iba kopírujú alebo zintenzívňujú vôňu éterických olejov, dajte radšej prednosť samotným olejom! Potešíte tým nielen váš príbytok, ale aj peňaženku.

 

Prírodný pohlcovač zápachu v chladničke

Dokonca aj vôňa čerstvých jedál v chladničke môže vytvoriť veľmi zvláštnu arómu, ktorá sa navzájom prebíja. Nehovoriac o zabudnutých produktoch, ktoré zabudnete včas vyhodiť … Nič teda nepokazíte, ak šupku z akéhokoľvek citrusového ovocia vložíte do dolnej komory naplnenej veľkou stolovou soľou. Takýto osviežovač ochráni chladničku pred zatuchnutou vôňou.

 

Ovocná esencia do izby

Citrusové ovocie a korenie sú dokonalou kombináciou nielen v čaji, ale tiež prírodnou vôňou napríklad vašej obývačky. Aby sa aróma dostala do celého domu alebo bytu, zmes sa musí zohrievať na sporáku alebo v parnom hrnci. Bylinky ako rozmarín, bobkový list, klinčeky a tymián sa dobre hodia k pomarančom, citrónom a grapefruitom.

 

Aromagél

Skvelá dekorácia do kuchyne, ktorú si vyrobíte pomerne jednoducho. Musíte si pripraviť nesladenú hustú želatínu na základe odvaru z citrusov a korenia. Po ochladení pridajte do zmesi niekoľko kvapiek esenciálnych olejov. Nalejte želé do pohárov spolu s ovocím a korením. Okrem ovocia si môžete nádoby naplniť konármi z borovíc, šiškami a inými prírodnými materiálmi.

 

Dezodorant pre domácnosť

Niekedy je potrebné dodať najproblematickejším miestam, napríklad kôš na odpadky alebo kôš na špinavú bielizeň, príjemnú vôňu. V tomto prípade pomôžu guľôčky na báze sódy s pridaním esenciálnych olejov. Na výrobu dezodorantu si zmiešajte 2 hrnčeky sódy s hrnčekom destilovanej vody a fľaštičkou akéhokoľvek éterického oleja. Levanduľa alebo akékoľvek citrusové ovocie je najlepšie. Formu na ľad si naplňte pripravenou zmesou a nechajte vyschnúť a v prípade potreby jednoducho pridajte jednu kocku do odpadkového koša.

 

Kávové sviečky

Jednoduchý, ale veľmi efektívny spôsob, ako do vášho bytu vnesiete skvelú arómou. Do nádoby naplnenej kávovými zrnkami vložte obyčajné sviečky. Po zahriatí sa z kávových zŕn začnú uvoľňovať éterické oleje a vôňa čerstvej kávy sa rozšíri po celej miestnosti. Dokonca aj vo večerných hodinách si užijete svoju obľúbenú vôňu bez narušenia spánkového režimu.

 

Osviežte svoje koberce

Za nepríjemným zápachom v miestnosti sú neraz koberce. Obyčajná sóda bikarbóna, do ktorej môžete v prípade potreby pridať zopár kvapiek esenciálneho oleja, vám pomôže suchou metódou vyčistiť koberce vo vašej domácnosti. Na zvýšenie účinku môžete pridať pomletú suchú citrónovú kôru. Nasypte zmes na koberec, nechajte ju pôsobiť niekoľko minút a potom koberec povysávajte. Po takomto procese zmiznú nielen nepríjemné pachy, ale aj niektoré škvrny a nečistoty.

 

Neutralizátor pachov

Pomocou tejto metódy môžete nielen zničiť nepríjemný zápach, ale ho aj neutralizovať. Pridajte niekoľko polievkových lyžíc sódy do obyčajného multivariča a spustite najkratší program. Uzáver môže byť otvorený alebo pootvorený. Na zvýšenie účinku môžete do sódy pridať akúkoľvek prírodnú arómu.

Zdroj: takprosto

Back To Top