Želatínu nepoužívam len v kuchyni. TAKTO ZÁZRAČNE POMÔŽE AJ VÁŠMU ZDRAVIU

Želatína – niekto ju miluje, niekto ju nemôže ani vidieť. Ak však patríte do tej prvej skupiny, máme pre vás dobrú správu. Želatína má totiž mnoho zdravotných výhod a prospieva aj našej kráse. Okrem využitia pri príprave zákuskov, tort, či aspikov ju teda smelo využite aj pre zdravie a krásu.

1. Na kosti a kĺby

Priaznivé účinky želatíny na kosti a kĺby sú vám už možno dobre známe, preto na tento fakt nezabúdajte. Mali by ste ju zaradiť do svojho jedálnička predovšetkým ak trpíte boľavými kĺbmi, osteoporózou, alebo sa zotavujete zo zlomeniny. Fosfor, meď a proteíny, ktoré sú obsiahnuté v tomto bezfarebnom prášku, majú vplyv na hustotu kostného tkaniva, čím slúžia ako výborná prevencia proti osteoporóze. Želatína tiež obsahuje látku chondrotín, vďaka ktorej sa zbavíte zápalu kĺbov a nesmieme zabúdať ani na kolagén, ktorý zase posilní zdravie vašich chrupaviek. dodá im pružnosť a zvyšuje celkovú pohyblivosť kĺbov.

2. Pre lepšiu zrážanlivosť krvi

Trpíte poruchou zrážanlivosti krvi? Zamerajte sa na konzumáciu potravín s obsahom želatíny. 

3. Urýchľuje hojenie rán

Glycín je aminokyselina, ktorá je okrem iných procesov zodpovedná aj za hojenie zápalov, rán a pomáha účinne bojovať proti infekciám. Je obsiahnutý aj v kvalitnej želatíne, čo je ďalší dôvod, prečo by sme ju mali konzumovať. Vďaka kolagénu má želatína tiež vplyv na kvalitu a elasticitu pokožky. 

4. Pomáha pri chudnutí

Želatína zlepšuje metabolizmus a znižuje chuť do jedla, čo má vplyv na podporu chudnutia. Udržiava pocit sýtosti. Keďže zlepšuje aj priechodnosť čriev a absorbuje vodu, prispieva k lepšiemu tráveniu. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a pomáha aj pri detoxikácii organizmu.

5. Pre krásne vlasy

Ak chcete mať krásne lesklé vlasy, pripravte si túto masku: Želatínu zalejte vodou a nechajte napučať. Zohrejte na sporáku aby sa úplne rozpustila. Ešte teplú (nie horúcu) želatínu naneste na vlasy a nechajte pôsobiť, kým nezačne tuhnúť. Následne vlasy dôkladne opláchnite čistou vodou. Želatína vlasy posilní, aj vyživí a zabráni ich krepovateniu.

6. Osviežovač vzduchu a odpudzovač molí 2 v 1

Mole sa budú vášmu šatníku zďaleka vyhýbať, ak doňho vložíte tento domáci želatínový prípravok s vôňou levandule. Bonusom bude príjemná vôňa.

Postup:

Do nádoby nalejte 2 poháre vody a pridajte 2 lyžice soli. Nasypte 2 balenia práškovej želatiny a pridajte 25 – 30 kvapiek levanduľového oleja. Želatínu spracujte podľa návodu na obale a naplňte do menších téglikov. Nechajte stuhnúť a umiestnite na miesta, kde vás obťažuje tento dotieravý hmyz.

7. Na čistenie pórov a proti akné

Ak vás trápia čierne bodky, či akné, pripravte si túto masku na tvár: Želatinu si rozpustite vo vode a pridajte pár kvapiek čajovníkového oleja. Naneste ju na problematické časti tváre a nechajte stuhnúť. Potom odstráňte a umyte teplou vodou. Želatína celkovo prospieva pokožke a čajovníkový olej pôsobí v hĺbke pórov. Zabraňuje tvorbe zápalu a blokuje rast škodlivých baktérií v čiernych bodkách.

BONUS -recepty so želatínou pre zdravie

Prírodná výživa pre kĺby

Potrebujeme:

200 g medu

4 PL sezamových semienok

8 PL ľanových semienok

3 PL hrozienok

20 g čírej želatíny

Postup:

Všetky semienka si pomelieme spolu s hrozienkami. Do samostatnej misky si dáme med, zasypeme práškovou želatínou a dôkladne premiešame. Pridáme semienkovo-hrozienkovú zmes, vymiešame na hladkú konzistenciu a preložíme do čistej uzatvárateľnej nádoby. Užívame 1 ČL 2-krát denne pred jedlom (najlepšie ráno a večer). 

Ríbezľové želé (cukríky) na imunitu – BEZ CUKRU

Potrebujeme:

1 ½ šálky ovocnej alebo zeleninovej šťavy (šťava určuje nie len chuť ale aj farbu našich cukríkov- napr. kiwi, zelené hrozno, kapusta – zelené cukríky; mrkva, pomaranč, mago – oranžové)

4 lyžice želatíny

2-4 lyžice medu (príp. stévie)

½ lyžičky vanilkového extraktu

Môžeme použiť 1 lyžicu zdravých zložiek v prášku (napr. vitamín C, horčík)

Postup:

Ríbezle si odstopkujeme, odšťavíme a nalejeme do hrnca. Zasypeme práškovou želatínou. Počkáme kým želatína vsiakne do tekutiny. Potom zmes premiešame.

Šťavu začneme zahrievať na miernom plameni – dávame však pozor, aby sa šťava nezačala variť, pretože by sme prišli o cenné vitamíny. Keď sa želatína rozpustí, vmiešame ostatné zložky – med, vitamíny a extrakty (v prípade, že sa ich rozhodneme pridať).

Takto pripravenú želatínu nalejeme do čistého pohár, alebo do foriem a necháme vychladnúť cca 2-3 hodiny. Môžeme konzumovať lyžičkou, alebo si želatínu nakrájame na malé cukríky. Pri vhodnom skladovaní (vo vzduchotesnej nádobe) vydrží až 3 týždne.

Ríbezle obsahujú množstvo prospešných látok. V jednej bobuľke sa nachádzajú približne 2 miligramy vitamínu C, čiže už 35 – 40 ríbezlí stačí na pokrytie dennej potreby. Okrem toho sú bohaté na vitamín A, niacín, draslík, vápnik, železo, horčík a mangán. Posilňujú imunitný systém, stimulujú bunkový metabolizmus, podporujú svalovú činnosť, funkciu srdca, chránia sliznicu, pôsobia proti stresu a zlepšujú náladu. Sú fantastickou prevenciou pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Ďalšie odporúčané kombinácie ovocných a zeleninových štiav

ČERVENÁ – jahody, mrkva, červená repa a trocha citrónovej šťavy

ORANŽOVÁ – mrkva, pomaranč, zázvor, mango džús

ŽLTÁ – žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa

ZELENÁ – kapusta, kiwi, uhorka, zelené jablko a hroznové víno

FIALOVÁ – maliny, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty

zdroj:napadovy.blog

Back To Top