10+ Rady pre čistejšiu domácnosť, ktoré vedia urobiť viac škody ako úžitku

Rady od staršej generácie sú vždy plné múdrosti. Mamičky a babičky veľmi dobre vedia, ako pripraviť hostinu pre 20 ľudí z minimálneho množstva ingrediencií alebo vyčistiť byt na jednotku, hoci majú po ruke len nevyhnutné produkty. Často sa však stáva, že techniky, ktoré boli populárne pred 20 až 30 rokmi, už nie sú aktuálne. Preskúmajte tipy na ktoré sa už dávno zabudlo.

Prečo teda to, čo sa predtým bežne používalo, nielenže neprináša žiadne výhody, ale aj často škodí? Objavilo sa veľa nových nástrojov a metód, ktoré by sa nemali prehliadať. A účinnosť niektorých rád babičiek sa nepreukázala.

Umývanie okna sódou

Ide o pomerne častý tip na čistenie sklenených povrchov bez použitia chemikálií. Ale každý, kto sa niekedy pokúsil umývať okná sódou, pravdepodobne vie, aké ťažké je vyčistiť biele škvrny zo skla. Možno bola táto metóda dobrou voľbou, keď ešte neexistovali žiadne špeciálne prostriedky. Teraz ich je však toľko, že si už len stačí vybrať ten správny. Ak nechcete použiť chemikálie, skúste umývať okná vodou a handričkou z mikrovlákien.

čistenie, človek, denník (noviny)Pexels

 

Očistite stopy od pohárov octom a olejom

Niektorí si stále pamätajú rady z minulého storočia: umyť stopy od pohárov či tanierov na lakovanom stole zmesou oleja a octu. Táto metóda v skutočnosti môže zničiť váš nábytok. Ocot poškodí vrstvu laku a olej tomu nebude vedieť nezabráni. Okrem toho, zmývanie oleja zo stola nebude o nič ľahšie. Ak chcete stôl vyčistiť od zvyškov jedla, jednoducho ho utrite handričkou namočenou v teplej vode. Ak to nepomôže, nasmerujte na škvrnu prúd horúceho vzduchu z fénu.

 

atraktívny, čaj, dráždivýPexels

Pridanie soli do umývačky riadu a práčky

Použitie soli je v poriadku, ale len v prípade, že to bude na iný účel. Kedysi to bolo tak, že soľ sa pridávala do práčky, aby chránila veci pred škvrnami a riady pred usadeninami. Ale obyčajná soľ, dokonca aj jemná soľ, vám v tomto prípade prinesie viac škody ako úžitku. Určite vám nepomôže zachrániť biele veci pred červenou ponožkou. V obchodoch sa už bežne predáva špeciálna soľ na zmäkčovanie vody. Tento prostriedok dodá dlhšiu životnosť nielen vašej práčke, ale aj umývačke riadu.

jedlo, kuchyňa, kuchynské vybaveniePexels

 

Čistenie potrubia perlivou vodou

Babičky sú presvedčené, že perlivá voda je taká škodlivá, že dokáže dokonca vyčistiť aj veľmi znečistené potrubie v umývadle či v toalete. Bohužiaľ alebo našťastie, nie je to pravda. Kyseliny obsiahnuté v bublinkovej vode môžu trochu pomôcť pri odstraňovaní hrdze, ale aj to, len veľmi pomaly. Nielen že to nepomôže vyčistiť toaletu, navyše v nej ostane cukor – najlepší pokrm pre baktérie. Ak nechcete používať chémiu, zmiešajte kyselinu citrónovú s octom. Toto je najlepší spôsob na čistenie vodovodných potrubí a obkladačiek.

anonymný, časť tela, chrómPexels

 

Odstránenie škvŕn od atramentu pomocou laku na vlasy

Na túto radu sa už takmer úplne zabudlo, pretože len málo ľudí ešte používa atrament. No v prípade, že sa musíte zbaviť atramentovej škvrny na oblečení, nemusíte na ňu striekať sprej na vlasy. Radšej použite alkohol, nakoľko ten sa vie šikovne vysporiadať so škvrnami od atramentu.

atrament, ceruzka, drevenýPexels

Dezinfekcia špongie v mikrovlnnej rúre

Niektorí ľudia dezinfikujú špongie zahrievaním v mikrovlnnej rúre po umytí riadu alebo čistení rôznych povrchov. Je to však veľmi nebezpečné, pretože špongia sa môže vznietiť. Omnoho bezpečnejšie bude, ak ju po každom použití opláchnete a vyžmýkate. A samozrejme, pravidelne ju meňte za novú.

anonymný, apartmán, bežná prax                                                             Pexels

A ako ste na tom vy? Dodržiavate rady od rodičov či starých rodičov alebo uprednostňujete nové metódy?

 

Zdroj: sovkusom.ru