9 vecí, o ktorých si každý myslí, že ich nemôže kompostovať, ale môže !

Pokiaľ ide o ekologické bývanie, kompostovanie organického odpadu je ozaj priateľské k Zemi. Ak kompostujete už nejaký čas, pravdepodobne viete o dlhom zozname kompostovateľných položiek, ktoré môžete pridať do svojej kopy. Taktiež poznáte niekoľko materiálov, ktoré skutočne nepatria do kompostu.

Aj keď existujú určité položky, ktoré je zložitejšie kompostovať, no dá sa to. Existujú tiež aj iné možnosti ako recyklovať.

V dnešnej dobe sa dá kompostovať takmer všetko, čo má organický pôvod. V snahe posunúť kompostovania do popredia, sme zozbierali niekoľko položiek, o ktorých sa často hovorí, že do kompostu nepatria.

https://www.instagram.com/p/CCp4cHJgZn4/

1. HNOJ
Hnojivo zo sliepok je skvelým doplnkom vášho kompostu. Živočíšny hnoj pochádzajúci z kráv, kôz, oviec, králikov, sliepok, lamy, škrečkov a iných bylinožravcov je bohatý na dusík, má prospešné aeróbne baktérie a je dokonalým doplnkom kompostu.

Používanie odpadu zo psov, mačiek a iných mäsožravcov sa však všeobecne považuje za nevhodné. Ich nevhodnosť spočíva v tom, že výkaly psov a mačiek môžu obsahovať škodlivé mikroorganizmy a parazity, ktoré pri použití na pestovanie potravín môžu kontaminovať vaše plodiny. V prípade mačiek je hlavným problémom toxoplazmóza a pre psov škrkavky.


To znamená, že ak skutočne chcete využívať tento bezplatný a obnoviteľný zdroj, existujú spôsoby, ako môžete bezpečne kompostovať hnojivo z hovädzieho dobytka, psov a mačiek za predpokladu, že ho budete separovať v samostatnej kope a nikdy to nebudete kompostovaný odpad.

2. ČASTI ORECHOVÉHO STROMU


Všetci členovia rodiny vlašských orechov produkujú zlúčeninu, ktorá je toxická pre mnoho rastlín ako sú paradajky, papriky, baklažán, kapusta a špargľa. Nachádza sa v kôre, listoch, koreňoch, ovocí a vetvách vlašských orechov. Dokonca aj udržiavanie vlašských orechov v blízkosti vašej záhrady môže spôsobiť žltnutie, vädnutie a prípadné zničenie určitých rastlín. Aj keď všetky druhy vlašských orechov obsahujú túto látku, čierne vlašské orechy sú koncentrované najviac.

Aj keď existuje množstvo rastlín, ktoré túto zložku nezvládajú, je tiež omnoho rastlín, ktoré ju tolerujú. V komposte môže byť aj odpad z vlašských orechov, o čom svedčí aj jeden záhradník z roku 2008, ktorý ho použil ako dodatok k pôde pre svoje stromy. Takže ak náhodou máte veľa odpadu z vlašských orechov, nemusíte ho ničiť, pokiaľ ho budete uchovávať v samostatnom komposte a hotový humus použijete iba na rastliny, ktoré ich tolerujú.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Foodcycler recyklátor potravín (@foodcycler_europe),

 

3. ČAJOVÉ VRECÚŠKA
Čajové listy sú vynikajúcim doplnkom kompostu, pretože obsahujú dusík, kyselinu trieslovú a stopové živiny, ktoré zvyšujú aktivitu prospešných mikroorganizmov. Zvyšujú okysličovanie, zlepšujú kvalitu pôdy a vytvárajú silnejšie koreňové systémy. Čajové vrecká sa na druhej strane často vyrábajú z polypropylénu, z plastu odolného voči teplu.

Podobne ako iné plasty sa polypropylén ľahko nerozkladá a mohol by vylučovať chemikálie, ako je BPA do vášho kompostu. Pokiaľ nepijete iba čaje, ktoré sú balené do vreciek z bavlny alebo konope, najlepšie je odstrániť čajové lístky z vrecka pred ich umiestnením do kompostu.

4. MÄSO A KOSTI


Ak kompostujete už nejaký čas, pravdepodobne ste už počuli o umiestňovaní mäsa a kostí na kompost. Priťahuje veľa nežiaducich škodcov a celý kompost zapácha. Väčšina organických zvyškov nespôsobuje tieto problémy.

Typ organizmov, ktorý sa nachádzajú pri rozklade zeleniny, kávových zŕn a podobne sú aeróbne a vyžadujú dostatok kyslíka, aby mohli vytvárať humusovú pôdu.

Surové alebo varené mäso zo zvierat sa rozkladá pomocou anaeróbnych organizmov, ktoré sa rozmnožujú v prostredí bez vzduchu. Tento nedostatok kyslíka spôsobuje, že kompost pohltí zhnité vajcia alebo kyslé mlieko, čo vytvára lákavú vôňu pre hlodavce, skunky a muchy.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mesto Stupava (@mestostupava),


Kompost pod šírim nebom neposkytuje ochranu pred škodcami a zápachom. Existujú aj iné možnosti likvidácie mäsa a kostí spôsobom, ktorý je prijateľný pre Zem. Jedným z nich je použitie vykopaného kompostového systému na kúsky mäsa.

Ďalšou možnosťou je použitie uzavretého anaeróbneho systému, ako sú rôzne druhy košov, na rýchle rozloženie mäsa spôsobom, ktorý nespôsobí smrad a je úplne neprístupný hmyzu a hlodavcom.

5. POUŽITÝ OLEJ


Začleniť olej na varenie do vášho kompostu sa veľmi neodporúča a to z dobrého dôvodu. Olej je špongiu, ale má tiež tendenciu obaliť váš organický materiál bariérou odolnou voči vode, ktorá znižuje prietok vzduchu a spomaľuje proces rozkladu.

Aj keď syntetické oleje by sa nikdy nemali dostať do kompostu, do koša môžete naliať však iba veľmi malé množstvo rastlinných olejov a živočíšnych tukov, ako je napríklad slnečnicový olej, olivový olej a sadlo.

Predtým, ako sa pokúsite vyliať olej na varenie overte si, či ho neviete znova použiť. Ak máte dostatok oleja, skúste vyhľadať najbližšiu pumpu, kde by mali olej zbierať. Môžete sa tiež obrátiť na miestnu samosprávu, či majú potrebné zariadenia na recyklovanie oleja.

6. MLIEČNE VÝROBKY


Rovnako ako pri mäse aj mliečne výrobky ako je mlieko, syr, maslo, jogurt a zmrzlina pridané do kompostu, zvyčajne vytvárajú nepríjemný zápach.

Zatiaľ čo systém kompostovaného výkopu je životaschopná možnosť na likvidáciu mlieka a mliečnych výrobkov, jednoduché zabezpečenie kompostu je bohaté na „hnedé“ uhlíkové materiály. Pravidelným prevzdušnením kopy, zvýšime prietok vzduchu a zaistíte to, že mliečne výrobky budú vždy hlboko uložené v kope. Zabráni sa tak tvorbe zápachu.

7. BURINA A CHORÉ RASTLINY


Nové kompostovanie často odporúča nechať choré rastliny a buriny mimo kopy. Dôvodom je skutočnosť, že zavedenie týchto druhov kontaminantov do kompostu predstavuje riziko rozšírenia invazívnych burín a rastlinných patogénov na vašu záhradu, keď ho do pôdy pridáte.

Kompostovanie za studena určite zaistí, že burina a choré rastliny budú na chvíľu nečinne ležať. Dobrou správou je, že tieto materiály môžete použiť ako surovinu pre svoj kompost, pokiaľ ich sterilizujete teplom.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhrada.sk (@zahrada.sk),

Semená burín a väčšina patogénov sa zničia, ak sa spracujú pri stálej teplote 130 ° C až 140 ° C počas troch dní. Ak už používate metódu horúceho kompostovania, potom na svoju kopu môžete pridať burinu a rastliny, ktoré sú choré.

Ak kompostujete za studena, stále sa môžete vyhnúť tomu, aby ste tieto organické látky vyhodili do koša. Jednoducho ich zalepte do čierneho plastového vrecka (uistite sa, že taška je bez otvorov) a umiestnite ju na slnečné miesto na mesiac.

Obsah občas skontrolujte, aby ste sa uistili, či sú dostatočne vysušené a potom ich vyhoďte do kompostu.

8. STARÉ ODEVY


Polyesterové, nylonové, umelecké hodvábne vlákna, spandexové, viskózové a akrylové vlákna sú syntetické vlákna a nie sú vhodné do kompostu.

Prírodné vlákna pochádzajúce z rastlín a živočíchov ako je vlna, bavlna, konope, hodváb, ľan a koža sa v komposte rozkladajú, hoci proces bude pomerne pomalý. Jedným zo spôsobov ako veci urýchliť, je nasekať ich na menšie kúsky a až potom ich pridať do kompostu.

Pred hodením oblečenia do kompostu sa však uistite, že sú vyrobené z prírodných materiálov dokonca aj položky označené ako 100% bavlna, by mohli byť vyrobené zo syntetických nití a tlačiarenských farieb.

Predtým, ako začnete skartovať staré odevy, zvážte ich opätovné použitie napríklad ako handry. Ak je oblečenie stále nositeľné, darujte ho miestnym charitatívnym organizáciám. Ak už odev nie je vhodný na ďalšie nosenie, môžete tiež vyhľadať recykláciu textilu vo vašom regióne.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Paulina Kuricova (@pawli_kuricova),

9. POKOSENÁ TRÁVA


Pokosená tráva s vysokým obsahom vody a bohatá na dusík sa na prvý pohľad zdá ako dokonalý „zelený“ materiál, ktorý by ste chceli pridať do vášho kompostu.

A predsa, ukladanie väčšieho množstva čerstvo pokosenej trávy na váš kompost má tendenciu dusiť celú kopu a robiť ju anaeróbnou, čo zasa spôsobuje páchnuci kompost, ktorý sa veľmi pomaly rozkladá.

Najjednoduchší spôsob, ako recyklovať posekaný trávnik, je jednoducho ho nechať na trávniku ako hnojivo. Ak by ste však radšej chceli pozbierať túto trávu a dať ju na kompost, nechajte ju niekoľko dní vyschnúť a až potom ju pridajte na kopu.

Nezabudnite tiež každých niekoľko dní kopu otočiť, aby ste posilnili aeróbne prostredie v komposte a pridávajte zvyšky z posekanej trávy iba v malom množstve.

Zdroje: www.naturallivingideas.com

titulna foto: urbalivebyplastia

Back To Top