Upečte si taliansku ciabattu v pohodlí vášho domova

Upečte si pochúťku mnohých Talianov v podobe lahodnej ciabatty. Ide o pečivo, ktoré je obľúbené aj medzi fitness trénermi.

Ciabatta obsahuje prekvapivo málo kalórií a veľa dier. Dalo by sa povedať, že správne vyrobené pečivo tohto typu obsahuje oveľa menej uhľohydrátov ako akékoľvek iné. A to všetko vďaka dlhodobému kvaseniu, pri ktorom sa v pečive tvoria užitočné kyseliny.

Potrebujete

  • 450 g hladkej múky
  • 2 g droždia
  • 400 ml vody
  • 1 čl soli

Postup

Preoseje si 400 g múky do veľkej misky s vysokými okrajmi, v ktorej budete môcť miesiť cesto. Pridajte soľ a premiešajte.

Droždie si vysypte do teplej vody (2 g droždia na 400 ml vody). Potom ju pomaly s droždím prilievajte do múky, premiešajte, aby vám vzniklo cesto.

A teraz hlavná vec: vymiesené cesto v miske prikryte utierkou a nechajte kvasiť pri izbovej teplote najmenej 12 hodín (maximálne 20). Vďaka tomu bude vyzerať ako pravá talianska ciabatta.

Zvyšných 50 g múky vysypte na pracovnú dosku, opatrne tam položte cesto, trochu ho „obaľte“ v múke a zakryte miskou. Nechajte ho takto postáť ďalšie 2-3 hodiny.

Predhrejte si rúru na 250 stupňov spolu s formou, v ktorej budete piecť chlieb. Cesto vložte do horúcej formy so spodnou stranou nahor tak, aby bolo posypané múkou. Vložte ju do rúry a na dno rúry položte plech s horúcou vodou.

Chlieb pečte 20 minút nad parou. Potom vyberte plech na pečenie a pečte ďalších 15 minút.

Na domáce pečivo sa oplatí počkať. Väčšinou preto, že viete, z čoho je vyrobené. Po druhé, máte možnosť ochutnať skutočnú čerstvosť a po tretie, doma to chutí najlepšie. Ciabatta sa podáva napríklad s polievkami alebo guľášom a využíva sa ako základ pre ďalšie talianske národné jedlo – bruschettu. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí sú milovníkmi bieleho chleba, ale prenasledujú ich myšlienky o osom páse.

 

Zdroj: sovkusom.ru