Tieto bylinky zbierame v júly. Sú pre telo prospešné a nikto ich skoro nepozná

V júli sa oplatí nazbierať si tieto rastlinky. Kvitnú práve v tomto mesiaci a poslúžia vám na rôzne bolesti a zdravotné problémy.

Kapucínka

Kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) sa ľudovo nazýva tiež žerucha a pestuje sa u nás už vyše 400 rokov. Okrem krásne červených kvetov sa však pýši najmä silnými liečivými účinkami a funguje ako prírodné antibiotikum. Dokáže bojovať proti zápalom močových ciest a čiastočne aj dýchacím ťažkostiam. Všeobecne posilňuje imunitu a pomáha telu sa brániť pred nepriaznivými vplyvmi okolia. Všetky jej časti od listov, kvetov, stoniek až po semená a hľuzy sú jedlé. Korienky kapucínky chuťou pripomínajú reďkovky.

Vyrobte si liečivé kvapky z kapucínky

Potrebujeme:

– jeden diel kapucínky (stonky, listy, kvety)

– štyri diely kvalitnej vodky

– tmavú fľašu

Postup:

Kapucínku zalejte vodkou, pretrepte a v tmavej fľaši nechajte tri týždne macerovať. Občas zmes znovu pretrepte. Potom roztok preceďte a uchovávajte na tmavom mieste. Užívajte podľa potreby. V období, kedy potrebujete posilniť imunitu, si dávajte trikrát denne 20 kvapiek po dobu aspoň jedného mesiaca.
Tip: Listy kapucínka môžete aj rozmixovať s vodou v pomere 1: 4, scediť a užívať denne jednu lyžicu tejto čerstvej šťavy. Šťavu však nemá dlhú trvanlivosť, radšej si denne či každý druhý deň pripravujte čerstvú, aby nestratila svoje účinky. Použiť ju môžete aj ako vlasovú vodu – podporuje rast vlasov a pôsobí blahodárne na vlasovú pokožku.

Ľubovník bodkovaný

Zbierame kvitnúcu vňať dlhú 20 – 30 cm bez drevnatých častí. Sušíme ju v tieni pri 35 °C, voľne uloženú alebo zavesenú nadol v malých zväzkoch. Pozor dáme pri uskladnení, ľahko vlhne a plesnivie. Je najdôležitejším a najúčinnejším prírodným antidepresívom. Používame ho pri nepokoji a úzkostiach, poruchách spánku a pri duševnej skleslosti či prepracovanosti. Tlmí psychické napätie, zlepšuje náladu, posilňuje nervy. Pomáha pri nervových bolestiach hlavy, nervových kŕčoch, neuralgických bolestiach v oblasti tváre, pri zápaloch periférneho nervstva či pri spontánnom pomočovaní sa detí. Využíva sa aj pri rehabilitácii po mozgových príhodách. Má silné protizápalové účinky a podporuje metabolizmus.

Materina dúška

Materina dúška je liečivá prakticky celá, resp. všetky nadzemné časti – kvet, stonka aj listy. Hlavné liečivé zložky sa nachádzajú v jej silici a sú to thymol a karvakrol. Obe zložky pôsobia antisepticky a sú účinné proti parazitom, baktériám, aj vírusom. Zberajú sa nezdrevnatené výhonky aj kvety v období od mája až do septembra. Stonky strihajte nožnicami, aby ste nevytiahli rastlinku aj s koreňom a zber vykonávajte za slnečného suchého počasia.

Kedy materina dúška pomáha

Bylinka má naozaj široké využitie a pomáha pri týchto ťažkostiach:

– lieči všetky infekcie horných dýchacích ciest (uvoľňuje hlien a uľahčuje vykašliavanie)

– podporuje vylučovanie hlienuvykašliavanie a uvoľňuje hladké svalstvé priedušiek

– lieči bolesť hrdla

– na zlepšenie trávenia

– pôsobí proti črevným parazitom a niektorým hubám a kvasinkám

– pri bolestiach hrdla

– zápal močových ciest

– infekčná hnačka

– proti červným parazitom, hubám a plesniam

– antiseptické, protivírusové a protizápalové účinky

– lieči akneóznu pokožku

– zmierňuje bolesť zubov

– lieči hnisavé rany a preležaniny

– odstraňuje zápach z úst

– uľaví pri nadúvaní a menštruačných bolestiach

Z materinej dúšky si môžete pripraviť čaj, alebo sirup. Vyskúšať môžete napríklad tieto overené recepty…

zdroj:napadovy.blog

Back To Top