Fantastický „bublinkový koláč“ s ovocím a nadýchaným krémom. Toto zatieni všetky zákusky

Extrémne jemný a chutný koláč. Nadýchaný krém a jemné cesto sú ideálnou kombináciou a treba ho určite vyskúšať!

Potrebujeme:

Všetky prísady do cesta musia byť studené! Množstvo na hranatú formu s rozmerom 23 x 23 cm alebo okrúhlu s priemerom 24 cm.

Na cesto:

200 g hladkej múky

130 g masla

80 g práškového cukru

3 žĺtky

1 ČL prášku do pečiva

štipku soli

8 g vanilkového cukru

Na krém:

400 g smotany + 200 g prírodného alebo ovocného jogurtu (môžete použiť iba smotanu, alebo iba jogurt)

30 g kukuričného škrobu alebo múky

3 stredne veľké bielky

130 g práškového cukru

štipku soli

8 g vanilkového cukru

Ostatné

ľubovoľné ovocie

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Pripravte cesto: vložte múku do hlbokej misky. Pridajte prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a vanilkový cukor. Zamiešajte.

2. Pridajte studené maslo, nastrúhajte ho na hrubom strúhadle. Miešajte rýchlo rukami, až kým nezískate pieskovú konzistenciu.

3. Pridajte žĺtky. Najskôr ich vymiešajte vidličkou a potom pridajte do cesta a mieste rukami (skúste to urobiť rýchlo, aby sa maslo neroztopilo). Cesto musí byť homogénne a musí sa dať zlepiť do gule. Malo by byť tiež mäkké a nelepivé.

4. Vložte cesto do plastového vrecka, narovnajte a odložte do chladničky.

5. Medzitým si pripravte krém: smotanu a jogurt (príchuť jogurtu zvoľte podľa použitého ovocia) vložte do hlbokej misy. Pridajte kukuričný škrob a vanilkový cukor. Miešajte do hladka.

6. Bielky vyšľahajte so štipkou soli (asi 60 sekúnd). Potom do nich postupne pridajte cukor a pokračujte v šľahaní ďalších 5 minút, až kým nevznikne tuhý sneh.

7. Postupne pridajte (v 2 krokoch) vaječné bielky do smotanovej hmoty za stáleho miešania a miešajte kruhovým pohybom zdola nahor.

8. V prípade potreby nakrájajte ovocie na kocky (použili sme 2 konzervy broskýň). Najlepšie by bolo použiť čerstvé ovocie, pretože konzervované ovocie púšťa príliš veľa šťavy.

9. Poskladajte koláč: cesto rozdeľte na 2 časti – 1/3 a 2/3. Väčší kus cesta umiestnite na spodnú časť formy, ktorú si vopred vysteľte papierom na pečenie. Tvar cesta prispôsobte forme, pritlačte ho.

10. Rozložte ovocie na vrchnú časť cesta.

11. Navrstvite krém a rovnomerne rozotrite. Potom udrite formou párkrát o stôl, aby všetko pekne sadlo.

12. Menší kúsok cesta natrhajte na malé kúsky a poukladajte na celý povrch koláča. Ak chcete, môžete cesto predtým trochu zmraziť a postrúhať na hrubom strúhadle.

13. Koláč pečte asi 40 minút v predhriatej rúre na 180 °C. Jeho povrch by mal byť upečený a stred by sa mal jemne vydúvať.

14. Nechajte ho vo forme 30 minút vychladnúť, potom ho vyklopte a počkajte, kým úplne nevychladne. Po úplnom vychladnutí si krém udrží svoj tvar.

15. Ak chcete, môžete posypať koláč práškovým cukrom.

16. Nakrájajte a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

zdroj:napadovy.blog

Back To Top