Liečivé účinky lipových kvetov: Pripravte si lahodný čaj a džem. Je to ľahké a chutné

Medzi letnými darmi od matky prírody má lipa špeciálne miesto. Jemná medová aróma dáva o sebe vedieť až počas dvoch mesiacov (jún a júl), preto máte dostatok času na zásobovanie sa kvetmi tohto stromu.

Nielen že dobre voňajú, ale majú aj veľa užitočných vlastností. Niet sa čomu diviť, že sa používa aj pri príprave rôznych produktov. V tomto článku sa naučíte, ako sa vyrába džem a čaj z lipových kvetov.

Instagram

Považujú sa za liečivú surovinu a preto sa dajú ľahko kúpiť v ktorejkoľvek lekárni v balenej forme. Ale verte, že nie je nič lepšie ako čerstvé kvety, ktoré si sami nazbierate. Mimochodom, čo sa zberu týka, je dôležité poznať pár odtieňov. Po prvé, zber lipových listov uskutočnite v suchom a jasnom počasí najlepšie na poludnie. Po druhé, najlepší čas na zber je začiatok júla. Vtedy sú kvety najviac roztvorené a nestrácajú svoje prospešné vlastnosti.

Aby si mohli lipové kvety využiť najmä v zime, musia byť správne vysušené. Potom lipa nestratí svoje blahodarné vlastnosti a účinky. A v chladnom období je dobré z kvetov robiť čaj, ktorý nabudí váš imunitný systém. Proces spracovania lipových kvetov na zimu zahŕňa niekoľko fáz…

  • Najprv roztrieďte všetky kvety a zbavte ich listov a vetvičiek. Môžete si pomôcť obyčajnými nožnicami.
  • Poukladajte si kvety lipy na plech, ktorý si vopred vysteľte papierom na pečenie. Hrúbka vrstvy by nemala presiahnuť 3 cm.
  • Plech umiestnite na tmavé, dobre vetrané miesto a nechajte sušiť po dobu 3 dní. Pravidelne ich premiešavajte.
  • Okrem toho, kvety si môžete usušiť aj v rúre pri teplote 40 stupňov. Dvere rúry však musia byť pootvorené.
  • Počas sušenia sa hmotnosť kvetov zníži o trojnásobok. Majte to na pamäti pri zbere.
  • V žiadnom prípade nesušte kvety na slnku. Je to preto, že ultrafialové lúče zničia prospešné vlastnosti kvetov.
  • V dôsledku sušenia budú kvety krehké a získajú žltkastú vyblednutú farbu. Okrem toho, ich vôňa prestane byť taká výrazná.
  • Usušené lipové kvety je najlepšie uchovávať v papierových vreckách.

 

Čaj z lipových kvetov

Instagram

Na 1 polievkovú lyžicu sušených kvetov potrebujete 200 ml vriacej vody. Zaliate kvety nechajte lúhovať po dobu 30 minút, preceďte a môžete piť.

 

Džem z lipových kvetov

 

Potrebujete

  • 500 g lipových kvetov
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 3 g kyseliny citrónovej

Postup

  • Najskôr si opláchnite čerstvé kvety pod tečúcou vodou. Potom ich osušte papierovou alebo bežnou utierkou.
  • Nalejte si vodu do hrnca, priveďte ju k varu, následne k nej pridajte cukor a nechajte povariť 15-20 minút. Výsledkom by mala byť lepkavá hmota.
  • Potom pridajte do cukrovej zmesi lipové kvety a kyselinu citrónovú. Všetko premiešajte a varte ešte ďalších 7 minút.
  • Preceďte džem a odstráňte všetky kvety. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zatvorte.
  • Sklá pretočte dnom nahor, prikryte ich utierkou alebo dekou a nechajte úplne vychladnúť. Pripravené sklá už len stačí premiestniť do špajze.

Pozitívne vlastnosti lipových kvetov

Lipové kvety obsahujú éterické oleje, karotén, kyselinu askorbovú a triesloviny. Vďaka svojmu bohatému zloženiu má veľa užitočných vlastností. Po prvé, lipa má upokojujúci, antibakteriálny a antipyretický účinok. Používa sa na hojenie rán a vyznačuje sa antimikrobiálnymi vlastnosťami. Ale buďte opatrní, pretože pri nadmernom množstve môžu pôsobiť aj ako preháňadlo.

                    Instagram

Okrem toho, lipové kvety priaznivo ovplyvňujú tráviaci systém. Odvary z lipových kvetov čistia črevá, pečeň, obličky a zlepšujú metabolizmus. Voňavé kvety bojujú proti nespavosti a znižujú únavu po náročnom dni v práci. A samozrejme najznámejšou vlastnosťou lipových kvetov je stimulácia imunity. Preto je ich konzumácia najlepšia v jesennom a zimnom období.

Nenechajte si ujsť príležitosť zásobiť sa voňavými kvetmi do budúcnosti. A nezabudnite zdieľať tieto informácie aj so svojimi priateľmi na Facebooku!

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top