Vyskúšajte tento roztok a škvrny na listoch uhoriek ako zázrakom zmiznú

Pravdepodobne mnoho záhradkárov sa stretlo s problémom, kedy uhorky začali rásť a na spodných listoch sa objavili malé biele škvrny, ktoré sa neskôr zmenili na veľké škvrny. Výsledkom je, že listy jeden po druhom vyschnú a krík je zničený bez toho, aby priniesol plody. To všetko sú následky poškodenia uhoriek voškami. Správne preventívne opatrenia treba vykonať včas.

Škodcovia vysávajú z listov šťavu a tie napokon uschnú. Ako profylaktické opatrenie môžete použiť dechtové mydlo, ktoré neobsahuje chemikálie. Toto mydlo má antibakteriálne vlastnosti a zaručene pomôže.

Postup:

Zmiešajte 2 dávky tekutého dechtového mydla s 1,5 litra vody, alebo nastrúhajte 14 g dechtového mydla a zmiešajte s 10 litrami vody.

Listy postriekajte každých 10 dní.

Do roztoku dechtového mydla môžete tiež pridať akékoľvek hnojivo, ktoré považujete za potrebné.

Ak sú kríky uhoriek vážne postihnuté voškami alebo iným škodcom, môžete do roztoku dechtového mydla pridať asi 1 lyžicu oleja. Olej pokryje škodcov filmom, nemajú možnosť dýchať a zomrú. Po použití oleja však musíte rozprašovač dôkladne umyť. Je dôležité spomenúť, že treba odstrániť spodné listy. Tak krík stráca menej šťavy a lepšie odoláva.

Prajeme bohatú úrodu!

zdroj:napadovy.blog