V lete, viac ako inokedy, chceme konzumovať sezónne potraviny, ktoré prospievajú aj ľahšiemu tráveniu. Hojnosť čerstvej zeleniny a ovocia nám umožňuje variť si jednoduché, ale výživné jedlá. A niekedy natrafíte v pokrme na tie najneočakávanejšie ingrediencie. Napríklad cibuľovú vňať. Nasledujúci recept je práve o nej…
Zelená cibuľová vňať sú vynikajúca na vyprážanie aj dusenie. Okrem toho, môžete si ju naložiť do skiel a vychutnať počas zimných večerov. Pozrite sa na 5 jednoduchých receptov. Nenechajte si ujsť príležitosť na doplnenie dôležitých vitamínov a prekvapte svoju rodinu neobvyklým pokrmom.
Cibuľová vňať s príchuťou húb
Cibuľová vňať dodáva hubám neuveriteľnú chuť. Samotný pokrm sa môže podávať horúce aj chladené. Napríklad ako príloha alebo predjedlo.
Ingrediencie
- 300 g cibuľovej vňate
- 10 g strúhaného zázvoru
- 1,5 pl slnečnicového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- Štipka muškátového orechu
- soľ podľa chuti
Postup
Najskôr opláchnite vňať a odstráňte zvyšnú časť v podobe cibuľky. Zbavte sa prebytočnej vody a potom si vňať nakrájajte na 3 cm prúžky.
Slnečnicový olej si zohrejte na panvici a pridajte naň nasekaný zázvor a cesnak. Zmažte, kým neucítite výraznejšiu vôňu.
Následne do panvice pridajte cibuľovú vňať a premiešajte. Zakryte pokrievku a duste 2-3 minúty. Keď vňať zmení farbu, odstráňte pokrievku, pridajte muškátový orech, soľ a premiešajte.
Nakoniec ju už len osmažte po dobu 8 minút a pravidelne miešajte.
Cestoviny s cibuľovou vňaťou
Dodajte vašim obedom a večeriam nádych originality. Cestoviny s cibuľovou vňaťou vás určite oslovia.
Ingrediencie
- 300 – 400 g varených cestovín (napríklad fusilli)
- 200 g cibuľovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku
- Maslo
- Paprika – podľa chuti
- Soľ
- Čierne korenie
Postup
Najskôr opláchnite cibuľovú vňať a následne ju nakrájajte na kúsky dlhé 2 cm.
Zohrejte si slnečnicový olej na panvici a pridajte vňať.
Po osolení pridajte korenie podľa chuti a prelisovaný cesnak.
Poduste všetko na miernom ohni približne 15 minút. Potom pridajte cestoviny zamiešajte a môžete servírovať.
Paštéta z cibuľovej vňate
Môže sa používať na rôzne jedlá. Napríklad ako prísada do mäsa alebo nátierka na chlieb.
Ingrediencie
- 500 g cibuľovej vňate
- 1 pl slnečnicového oleja
- 1 pl soli
Postup
Najskôr si opláchnite vňať a pomeľte ju v mlynčeku na mäso.
Pridajte k nej soľ aj olej a všetko dôkladne premiešajte.
Zmes následne premiestnite do sklenených nádob, pevne zatvorte a vložte do chladničky.
Nakladaná cibuľová vňať
Nadmerná úroda nie je dôvodom na ich vyhodenie. Z cibuľovej vňate môžete vyrobiť vynikajúce produkty, ktoré v zime používajte ako doplnok k akémukoľvek jedlu.
Ingrediencie
- 500 g cibuľovej vňate
- 40 ml octu
- 3 ks celého čierneho korenia
- 60 g soli
- 50 g cukru
- 500 ml vody
Postup
Najskôr si opláchnite a nakrájajte cibuľovú vňať na drobné kúsky a povarte ju v 500 ml vody. Pridajte soľ, cukor a čierne korenie.
Prilejte ocot a dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili a nechajte prevariť. Potom znížte teplotu a varte ďalších 10 – 15 minút. Počas tejto doby sa objem nálevu zmenší až o dvojnásobok.
Po sterilizácii sklenených nádob ich naplňte cibuľovou zmesou. Zatvorte ich, otočte hore dnom a nechajte vychladiť.
Letný šalát
A čo tak ľahký šalát? Budete naň potrebovať len pár produktov. Výsledkom je nízkokalorické jedlo, ktoré neuškodí vašej postave!
Ingrediencie
- 300 g cibuľovej vňate
- 1 uvarené vajce
- 1 uhorka
- Smotana podľa chuti
- Soľ
Postup
Najskôr si opláchnite vňať a potom ju nakrájajte na malé kúsky.
Zmiešajte si uvarené vajce, nakrájanú uhorku, pridajte zvyšné ingrediencie a osoľte podľa chuti.
Šalát môžete dochutiť kyslou smotanou a dôkladne premiešajte. Hotovo!
Zdroj: sovkusom.ru