Ako docieliť, aby boli uhorky čo najdlhšie čerstvé? S týmto trikom vydržia aj pol roka

Ako dobre viete, dlhotrvajúca čerstvosť uhoriek závisí od mnohých faktorov, no iba skúsený záhradníci vedia, ako zabezpečiť, aby ich uhorky boli chrumkavé a chutné aj niekoľko mesiacov od zberu. Aké sú ich triky?

Odborníci poznamenávajú, že na dlhodobé skladovanie sú vhodné iba špeciálne odrody uhoriek „s dlhou životnosťou“.

cucumber lotunsplash

Okrem toho, pri dlhodobom skladovaní by sa uhorky mali brať rovno zo záhrady, nemali by sa kupovať na trhu alebo v supermarkete.

Obvyklé spôsoby skladovania uhoriek

Aby boli uhorky svieže a čerstvé, možno ich odložiť do obyčajného plastového sáčku zabaleného do navlhčenej tkaniny. Je dôležité, aby bol sáčok otvorený. Táto metóda predĺži životnosť uhoriek o jeden alebo dva týždne.

Každú uhorku môžete taktiež „zasadiť“ do nádoby so studenou vodou. Nevýhodou je, že voda sa bude musieť každý deň meniť. Výsledok však poteší: zelenina si zachová svoju čerstvosť až po dobu jedného mesiaca.

water splash on green leafunsplash

Ako sa však našim babičkám darilo udržať uhorky čerstvé aj niekoľko mesiacov? Napríklad, ak mali studňu na záhrade, uhorky mohli skladovať v nej. Jednoducho vložili zeleninu do vedra, zabalili ju do handry a spustili ju do studne, aby sa len mierne dotýkala vody. Uhorky sa uchovávali podobným spôsobom aj v rieke.

Ak nemáte k dispozícii takúto studenú vodu, môžete použiť suchý piesok. Uhorky si predtým umyte a vysušte, potom ich premiestnite do hlinenej nádoby a posypte pieskom. Následne si nádobu alebo črepník preneste do suterénu, prípadne pivnice a zistíte, že nepotrebujete žiadnu chladničku!

Avšak najneobvyklejším (a pravdepodobne najúčinnejším) spôsobom uskladnenia uhoriek je v hlávke kapusty. Uhorky by mali byť vysádzane pri neskorej kapuste. Uhorky sa ešte s výhonkom opatrne premiestnia do listov kapusty – približne 2-3 uhorky.

two green vegetablesunsplash

Uhorky sa tak vyvíjajú priamo vo vnútri kapusty. Keď sú dostatočne veľké, výhonok sa odreže. Po zozbieraní úrody sa kapusta s uhorkami vo vnútri premiestni do pivnice.

Takýto kreatívny spôsob skutočne pomohol vypestovať uhorky, ktoré boli čerstvé až do Silvestra alebo až na jar. Hovorí sa, že týmto spôsobom sa pestovali uhorky pre kráľovské stoly v čase, keď nevedeli o skleníkoch. Skúste to aj vy vo vašej vlastnej záhrade!

Zdroj: takprosto.cc

Back To Top