Recept na najlepší koláč na svete! Keď ho ochutnáte, nebudete vedieť prestať jesť

Jemný, svieži, voňavý a tiež neuveriteľne zaujímavý vzhľad. Aj takto sa tá opísať koláč, ktorý si vďaka nasledujúcemu receptu budete môcť pripraviť v pohodlí vášho domova. Mäkké vláčne cesto sa vynikajúco kombinuje s pudingom a citrónová kôra spolu a mandľovými lupienkami mu dodávajú ľahký nádych pikantnosti.

Tento koláč sa vám doslova roztopí v ústach. Ak ho vyskúšate raz, bude pre vás veľmi ťažké odolať pokušeniu pripraviť ho znova.

Celý postup je možné rozdeliť do dvoch etáp: príprava krému a cesta na koláč.

Na krém potrebujete

  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 60 g cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • Kôra z 1 citróna
  • 25 g masla
  • Štipka soli

Postup

Mlieko si nalejte do hrnca, dajte ho variť a pridajte do neho citrónovú kôru. V miske si zmiešajte cukor, soľ a škrob. Rozbite do nej vajíčko a všetko vymiešajte, kým vám nevznikne jednotná zmes.

Nalejte do nej časť horúceho mlieka a dôkladne premiešajte. Zvyšné mlieko položte naspäť na sporák a za stáleho miešania k nemu okamžite pridajte vaječno-mliečnu zmes. Krém začne doslova hustnúť pred vašimi očami. Keď krém zhustne, odstráňte ho z plameňa, pridajte do neho maslo a citrónovú šťavu.  Všetko dobre premiešajte, prikryte fóliou a nechajte vychladnúť. Je dôležité, aby potravinová fólia bola v priamom kontakte s krémom, inak sa na ňom vytvorí „kožka“.

Na cesto potrebujete

  • 280 g múky
  • 3 väčšie vajcia
  • 150 g cukru
  • Štipka soli
  • 50 g smotany (25-30%)
  • 150 g rastlinného oleja
  • 15 g prášku do pečiva
  • Vanilkový struk alebo vanilkový extrakt

Postup

Vajcia si vymiešajte s cukrom, soľou, vanilkou a šľahajte 3-4 minúty, kým nezískate ľahkú penistú zmes.

K výslednej zmesi pridajte smotanu, olej a všetko premiešajte do hladka. Potom do zmesi nasypte múku s práškom do pečiva a všetko dôkladne premiešajte.

Získate cesto, ktoré sa konzistenciou podobá na hustú kyslú smotanu.

Cesto nalejte to okrúhlej formy na pečenie, ktorú vopred vysteľte papierom na pečenie a potrite rastlinným olejom. Cukrárske vrecko si naplňte vychladeným krémom, odstráňte špičku a aplikujte ho na vrch cesta do tvaru mriežky. Pri stláčaní sa snažte vyvíjať tlak tak, aby sa krém dostal čo najhlbšie.

Ak je to potrebné, ozdobte koláč mandľovými lupienkami, vložte koláč do rúry predhriatej na 180 ° C a nechajte ho piecť  30-35 minút. Pripravenosť skontrolujte pomocou špáradla. Hotový koláč môžete nakoniec posypať práškovým cukrom.

 

 

Back To Top