Čistenie žehličky nebolo nikdy tak jednoduché. Žiari novotou, ako keď sme ju kupovali

Žehlička by sa mala pravidelne čistiť od nečistôt, prachu, plesní a vodného kameňa. Odporúčame vám použiť 10 jednoduchých a účinných spôsobov!

Čistenie zvnútra

Ak sa do žehličky pridá obyčajná čistá voda z vodovodu, nie čistá destilovaná voda, ale obyčajná voda, potom sa v jej vnútri v priebehu času tvorí povlak. Ak žehlička z ničoho nič začala špiniť oblečenie, prípadne ak z nej začala vychádzať hnedá tekutina, musí sa okamžite vyčistiť zvnútra!

Ocot + voda

V nádobe si zmiešajte stolový ocot + vodu v rovnakom pomere 1: 1. Postavte žehličku do zvislej polohy, nalejte do nej tekutinu na maximum, nahrejte žehličku  a nechajte pôsobiť 10 minút. Žehlička sa počas toho bude zapínať a vypínať, preto radšej neprerušujte tento proces.

Potom začnite uvoľňovať paru zo žehličky. Pokračujte, kým hnedá tekutina neprestane vytekať zo žehličky. Pamätajte, že počas tohto postupu musia byť okná v dome otvorené!

Nakoniec žehličku už len naplňte vodou, nahrejte ju znova a uvoľnite paru, aby ste odstránili zvyšky vodného kameňa a octu. Žehličku utrite handričkou.

Kyselina citrónová + voda

Vrecko s kyselinou citrónovou (20 – 25 g) rozpustíte v 1 šálke teplej vody. Opakujte rovnaký postup ako pri octe. Kyselina citrónová tiež dobre odstraňuje hrdzu a vodný kameň.

Čistenie zvonku

Žehliaca plocha je pravidelne kontaminovaná a aj ju je potrebné vyčistiť. Tu je niekoľko jednoduchých a účinných spôsobov riešenia problému v domácich podmienkach.

Sóda + ocot

Zmiešajte si 2 lyžičky sódy a trocha octu, kým sa nevytvorí pasta. Výslednú pastu naneste na žehliacu plochu žehličky a potom utrite handrou.

 

Ocot + voda

Ďalší tip na čistenie, pri ktorom nemusíte žehličku nahrievať. V rovnakom pomere si zmiešajte vodu a ocot, vezmite si vatovú tyčinku a vytrite ňou otvory na žehličke.

Pracie mydlo

Týmto spôsobom je možné vyčistiť teflónovú žehličku. Nahrejte ju na minimum, povrch dôkladne namydlite a utrite čistou handrou.

 

Soľ

Lacný a overený spôsob čistenia žehliacej žehličky. Vysypte si obyčajnú soľ na fóliu / uteráky, zahrejte ju a dôkladne prežehlite.

 

Peroxid vodíka

Vatovú tyčinku namočte do  3% peroxidu vodíka a pretrite ňou žehliacu plochu plus otvory na žehličke.

 

Zubná pasta

Pomôže „vydrhnúť“ povrch žehličky. Vyberte si bielu, nie gélovú pastu. Vytlačte ju z tuby na mierne zahriatu žehličku a vyčistite pomocou handričky.

Acetón

Najúčinnejší spôsob, pretože odstraňuje zmrazené plasty alebo spálené syntetické materiály. Len navlhčite vatový tampón a pretrite ním znečistenú žehličku.

 

Back To Top