Staré pneumatiky sme nevyhodili, ale urobili z nich niečo lepšie. Teraz odomna každý pýta návod

Pravdepodobne sa už nenájde človek, ktorý nikdy nevidel záhradné výtvory zo starých pneumatík automobilu. Všetky druhy plotov, kvetinové záhony, labute či iné zvieratá. Nepotrebnú pneumatiku však môžete využiť iným spôsobom – originálne záhony prostredníctvom jednoduchej techniky.

Potrebujete

  • pneumatiku
  • olej
  • cement
  • piesok
  • drôt od 3 mm do 6 mm
  • akrylové farby na použitie v exteriéri
  • podkladová farba
  • náradie

 

Aby sa pneumatika zmenila na potrebnú formu, musíte ju rozrezať na 2 časti. A aby ste si tento proces uľahčili, môžete miesto rezu namazať olejom, napríklad strojovým. Výsledkom je, že z jednej pneumatiky získate dve formy. Predtým, ako začnete pracovať s výslednou formou, mali by ste ju tiež namazať strojovým olejom.

Ďalej si zmiešajte cement a piesok v pomere 1: 2 a touto zmesou vyplňte pneumatiku. Kvôli pevnosti vystužte zmes drôtom s hrúbkou od 3 mm do 6 mm a zatlačte ho dovnútra.

Nasleduje vytvorenie počiatočnej povrchovej úpravy. Napríklad, v tomto prípade ide o nerovnaké a kľukaté čiary pre prvú „pneumatiku“ a rozdelenie na segmenty pre druhú. Nechajte to schnúť približne 5 hodín.

Po uplynutí tejto doby bude zmes stále poddajná, len už sa nebude roztekať. V tejto fáze musíte dokončiť povrchovú úpravu. V našom prípade má prvá forma textúru podobnú kameňu, druhá – drevu.

Nechajte ich úplne zaschnúť na asi 2-5 dní. Keď tento čas vyprší, oprášte všetok prach a drobky a môžete začať s maľovaním. Prvý náter zmiešajte so základným náterom (primer), v tomto prípade je to hnedá.

Potom pokračujte v maľovaní už bez základného náteru. Farby tónovania sú v našom prípade žlté a biele. Tónovanie je najlepšie aplikovať špongiou, potľapkaním, potom budú viditeľné predchádzajúce vrstvy, ktoré vytvoria celej dekorácii objem.

V nasledujúcom videu môžete vidieť podrobnejší návod na výrobu týchto záhonov, aby ste si nimi mohli skrášliť svoju záhradu.