Vyrobte si najlepšie džemy a sirupy z kvetov aj byliniek. NAJLEPŠÍ VÝBER NÁPADOV

Kým umelci a romantici obdivujú nádhernú krajinu, skúsení kuchári si plnia nádoby prírodným zdravím. Vedia, že nastal čas na prípravu džemov z kvetov a bylín.

Džem si môžete pripraviť takmer zo všetkého. Ovocie, zelenina a dokonca aj bylinky. Museli ste už počuť o púpavovej marmeláde alebo ju vyskúšať. Nestrácajte čas, vyberte si kvety a navštívte svoju kuchyňu…

 

Džem zo štiav

Pri príprave nepoužívajte medené riady, radšej uprednostnite hrnce zo smaltu alebo hliníka. Budete potrebovať 0,5 kg čerstvého štiavu a 0,5 kg cukru.

Dôkladne ho opláchnite, odstráňte stonky a listy vysušte. Rozmixujte ich a posypte cukrom. Varte ich v hrnci na miernom ohni, kým sa neuvaria. Pravidelne ich premiešajte, aby sa nepripálili. Dajte si trochu džemu na tanier. Ak kvapka drží svoj tvar, je hotový. Následne ho nalejte do nádoby a uzatvorte.

https://www.instagram.com/p/CAph2k6nTte/

 

Mätový džem a sirup

Na džem použite 250 g čerstvej mäty, 500 g cukru, 1 – 2 citróny a 500 ml vody. Umyte a nasekajte mätu piepornú a citrón, zalejte ich vodou a varte 10 minút po tom, ako zmes privediete k varu. Nechajte postáť celú noc. Potom preceďte, pridajte cukor a varte 2 hodiny na miernom ohni.

Nepáči sa vám citrusová príchuť? Pripravte si mätový sirup. Rozpustite 500 g cukru v 250 ml vody a nechajte variť. Pridajte čistú nasekanú mätu a varte 10 minút na miernom ohni. Po vychladnutí zmes preceďte a nalejte do fľaše. Uchovávajte v chladničke.

https://www.instagram.com/p/Bj-b0vUlLPD/

 

Tymiánový sirup

Ak sa rozhodnete pre prípravu sirupu, zmiešajte si 500 ml vody, šťavu z 1 citróna a 500 g cukru. Priveďte k varu a povarte 2-3 minúty. Umyte a nasekajte 300 g tymiánu, ktorý pridajte do sirupu a varte 30 minút na nízkom plameni, za občasného miešania. Rozmiešajte si 2 lyžičky želatíny v 250 ml vody. Sirup preceďte, priveďte k varu a nalejte doň želatínu. Varte ďalších 5 minút, potom ho prelejte do nádoby z uzáverom.

https://www.instagram.com/p/B1UFnLoCc4E/

Agátový džem

Predtým, ako začnete s varením, musíte si oddeliť biele lupene od lôžka a tyčiniek. Opláchnite si 250 g pripravených lupeňov v studenej vode s ½ čl citrónovej šťavy. Sirup varte z 1 kg cukru a 1 litra vody. Pridajte k tomu lupene a varte 15 minút na nízkom plameni.

https://www.instagram.com/p/BT34zYOjnHH/

 

Džem z kvetov bázy čiernej

Z kvetov bázy čiernej si môžete jednoducho vyrobiť voňavý džem. Vezmite si 2 plné poháre kvetov, opláchnite ich a osušte. Potom ich zalejte horúcim sirupom zo 200 g cukru a 250 ml vody. Nechajte deň postáť. Následne si džem priveďte k varu, povarte ho ďalších 20 minút a nalejte do pripravených nádob.

https://www.instagram.com/p/CAai_fuHsCN/

 

Džem z fialiek

Na tento recept použite výhradne divokú fialku. Opláchnite a vysušte 250 g lístkov. Musia byť rozdrvené v mažiari. Do menšieho hrnca si nasypte 500 g cukru a nalejte doň toľko vody, aby mierne pokrývala cukor. Premiešajte a varte na malom ohni, až kým nezhustne. Pridajte lístky a za stáleho miešania varte ďalších 10 minút.

https://www.instagram.com/p/B-RR9iGprla/

Gaštanový med

Keďže gaštan je menej aromatický ako kvety, pridáva sa do džemu v troch fázach. Rozdeľte si 300 g gaštanových kvetov na 3 časti. Priveďte k varu 1 liter vody a dajte do nej najskôr 100 g kvetov. Keď zmäknú, vyberte ich pomocou sitka ich a dajte tam ďalšiu časť. Odvar nakoniec preceďte, pridajte cukor a varte ďalších 30 minút.

https://www.instagram.com/p/B-wNzhbAlmI/

 

Džem z orgovánu

Odtrhnite si kvety orgovánu (nie biele) z vetvičky. Zalejte si 250 g kvetov 250 ml vody a varte 10 minút po tom, ako začne zmes vrieť. Nezabudnite na pravidelné miešanie. Po uplynutí času dajte odvar vychladiť a preceďte ho. Kvety si zmiešajte s 250 g cukru a znovu ich zalejte vývarom. Povarte 20 minút na miernom ohni.

https://www.instagram.com/p/CAQ0xe1g1E_/

 

Púpavový med

Budete potrebovať 350 g kvetov púpavy. Oddeľte si žltú časť, opláchnite ju a zalejte vodou tak, aby pokrývala všetky kvety. Nechajte ich postáť 24 hodín. Zlejte vodu a kvety následne zalejte čerstvou vodou – 500 ml. Priveďte k varu, pridajte 1 kg cukru a 2 nakrájané citróny. Varte 20–25 minút. Preceďte a povarte ďalšiu 1 minútu.

https://www.instagram.com/p/BiHNZccDZI2/

Teraz viete, aký poklad máte za oknom. Pamätajte, bylinky sú akýmsi prírodným liekom, nie sú tu na to, aby vám uškodili.

 

 

 

Back To Top