Recept som našla v starom časopise. Úžasný koláč, takmer z ničoho – jednoduchá a lacná verzia  

Znie to neuveriteľne, ale je omnoho ľahšie vymenovať produkty, ktoré nie sú potrebné pri výrobe nasledujúceho koláča. Mlieko, kefír, droždie, vajcia, kyslá smotana, maslo – všetky tieto prísady sú úplne zbytočné. To isté platí aj pre polevu! Môžete si pripraviť dezert k čaju z produktov, ktoré sú zaručene v každej domácnosti. Kvôli jednoduchosti a dostupnosti už stihol dostať  ľudia niekoľko zaujímavých pomenovaní – „Hladný študent“ či „Bankrot“.

Potrebujete:

  • 300-340 g múky
  • 250 ml čaju
  • 250 ml vriacej vody
  • 3 lyžice džemu
  • 1 čl jedlej sódy
  • 130 g + 2 polievkové lyžice cukru
  • 3 polievkové lyžice + 1 dezertná lyžička rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica kakaa

 

Tekutou súčasťou tohto koláča bude silný čaj. Na 250 ml vody budete potrebovať 2 vrecká.

Zmiešajte si sódu s džemom, až kým vám nevznikne pena – sladká hmota zmení farbu a zbledne.

K džemu pridajte teplý čaj, 130 g cukru a 3 polievkové lyžice oleja bez arómy. Všetko dobre premiešajte.

Postupne pridajte preosiatu múku (300 – 340 g), kým cesto nenadobudne konzistenciu hustej smotany.

Vylejte cesto do vymastenej formy s rastlinným olejom a vložte ju do rúry predhriatej na 180 ° C na 40 minút. Pripravenosť skontrolujte pomocou špáradla.

Koláč nechajte vychladnúť a potom ho pokryte polevou.

Na polevu si zmiešajte 1 polievkovú lyžicu kakaa s cukrom, pridajte 2 polievkové lyžice vody, 1 dezertnú lyžičku rastlinného oleja bez arómy, všetko dobre premiešajte a za stáleho miešania varte 2 minúty. Zostáva už len poliať koláč polevou a počkať, kým nestvrdne.

Tento koláč je tiež jedinečný v tom, že môžete nekonečne experimentovať s chuťou. Stačí zmeniť džem. Mimochodom, môžete použiť rôzne druhy čajov (najlepšie ovocné) prípadne ich nahradiť kávou.

Viac podrobností o príprave samotného koláča nájdete v nižšie uvedenom videu:

 

 

Back To Top