Pestovanie levandule: užitočný trik, ktorý vám ušetrí kopec času

Levanduľa sa nevolá pre nič za nič fialový symbol pokoja. Jej aróma obsahuje až 60% percent éterického oleja, ktorý má upokojujúce a protizápalové vlastnosti. Chcete vedieť, ako si vypestovať levanduľu doma alebo na záhrade? Pokračujte v čítaní tohto článku!

Nevýhodou klasického spôsobu pestovania levandule je potreba dlhodobá stratifikácia semien. V januári sa odporúča zmiešať ich s mokrým pieskom a uchovávať v chladničke (+5 ° C) 30 až 50 dní.

aromaterapia, aromatický, dekorácia                                        Pexels

Takáto dlhá procedúra odrádza mnohých záhradníkov, ktorí snívajú o skrášlení svojich pozemkov peknou a užitočnou rastlinou. Riešenie je nasledovné…

Príprava osiva

Semená navlhčite niekoľkými kvapkami peroxidu vodíka. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom opláchnite vodou.

как вырастить лаванду в горшке

Výsev semien

Priehľadné plastové nádoby naplňte akýmkoľvek substrátom pohlcujúcim vlhkosť (vhodné je univerzálne pre izbové rastliny).

как вырастить лаванду в саду

Aby sa nepoškodili korene počas presádzania, umiestnite semená tak, aby medzi nimi bola vzdialenosť 1,5 až 2 cm.

как вырастить лаванду в саду

Sú malé, preto ich stačí zľahka posypať pôdou a navlhčiť vodou z rozprašovača.

 

Klíčenie semien

Po zasiatí uzavrite nádobu, vložte ju do sáčku a následne ju dajte na 2 hodiny do mrazničky. V literatúre sa tento postup nazýva zmrazovanie a odporúča sa ho opakovať 3 až 5-krát. Tým sa redukuje čas stratifikácie.

klíčky, makro, rastPexels

Ak sú semená dobré, môže takéto zmrazenie úplne nahradiť dlhé mesiace trvajúcej stratifikácie. Zvyčajne sa jej podrobujú semená prvosienky, orlíčku, prilbice. Odporúča sa aj v prípade levandule a rozmarínu.

Po uplynutí času postavte stuhnutú nádobu so semenami na parapet. Aby si rastlina udržala potrebnú vlhkosť, uchovávajte ju v plastovom vrecku.

Keď sa objavia prvé klíčky (malo by sa tak stať o niekoľko dní), je lepšie odstrániť uzáver z nádoby , aby ste uľahčili prístup slnečného žiarenia k sadeniciam. Ak už sa začnú ťahať smerom nahor, môžete pridať trochu rašeliny.

aróma, exteriéry, hracie polePexels

Samozrejme, ak máte možnosť, potom si môžete levanduľu kúpiť už priamo v kvetináči. No v malých mestách ju nie je vždy možné nájsť a výber semien v obchodoch je omnoho širší.

Vyskúšajte tento postup a veríme, že sa vám osvedčí