Lahodná púpavová medovina + dva jednoduché a chutné recepty

Tieto kvietky často nájdete vyrastať z trhlín v chodníku uprostred mesta. Múdri z nás vedia, aký poklad sú tieto malé kvety. Každá časť rastliny je jedlá ! A čo je dôležitejšie, tieto skromné kvety sú jedným z prvých potravín, ktoré každú jar vyživujú naše opeľovače.

Je to len nedávno, čo sme začali zmierňovať našu vojnu proti tejto „burine“.
Nechajte na svojom trávniku voľne rásť púpavy. Môžete z nich urobiť toľko chutných vecí. Pozrite sa na náš príspevok, kde môžete nájsť niekoľko spôsobov, ako využiť tieto magické kvety.

Obľúbeným spôsobom, ako si vychutnať tieto kvety je púpavová medovina.
Tekuté slnečné žiarenie je jediný spôsob, ako to opísať. Jeden dúšok a uvidíte, čo tým myslím.

https://www.instagram.com/p/CA6FuJGp_hl/

Opíšeme vám dva recepty na púpavovú medovinu.
Obidve sú určené pre 9 litrové šarže. Ak ste nikdy neskúšali vyrobiť medovinu alebo víno, je to skvelý projekt, s ktorým môžete začať. Je jednoduchá na výrobu a vy sa naučíte vyrábať medovinu. Ak skúsite obidva recepty súčasne, budete mať dostatočnú zásobu bledého, sviežeho a šumivého nápoja, ktorý si môžete vychutnať v lete počas práca na záhrade.

Prvý recept je divo fermentovaná medovina.
Medovina, ktorá dozrieva krátko, nie sú určené na dozrievanie vo fľaši, ale namiesto toho im viac vyhovuje kvasenie. Začína sa s nižším obsahom cukru, čo znamená rýchlejší čas fermentácie a nižší celkový obsah alkoholu. Uľahčíme si varenie tým, že použijeme divoké kvasnice, ktoré sa nachádzajú na kvetoch, aby sme dosiahli kvasenie.

Divoké kvasnice má v domácej pivárni každý chlap. A pretože používate prirodzene sa vyskytujúce droždie, je ťažšie obnoviť konzistentné výsledky. Použitím komerčných kvasiniek dosiahnete rovnaké výsledky v každej šarži. Kvasenie pomocou divokých kvasiniek je rovnaký spôsob, akým sa varilo po stáročia. Začíname sa vracať k tradíciám, kvôli jednoduchosti a zvýšenému záujmu o prirodzenejšie spôsoby výroby bez veľkého množstva problémov a ďalších chemikálií.

https://www.instagram.com/p/CA2XDBrAU-f/

Druhý recept je na medovinu vo fľaši.
Pre staršiu medovinu použijeme komerčné vínne droždie. Keďže táto medovina dozrieva dlhšie, chceme po všetkej našej snahe zabezpečiť dobrý výsledok.
Zatiaľ čo prvá várka bude ľahká a temperamentná, druhá bude stálo zlatá medovina. Plná krásneho slnečného svitu.

Pivovarnícke zariadenia
Budete potrebovať pár kusov varného zariadenia. Skvelá vec tohto koníčka je, že je pomerne lacná. Keď si kúpite zariadenie, ktoré potrebujete pre tento projekt, budete do budúcna pripravení vyrobiť ďalšiu dávku medoviny, vína alebo jablčného muštu. Ak máte v úmysle vyrobiť obe tieto medoviny súčasne, budete potrebovať dva demižóny, vzduchové uzávery a pätky. Najskôr začnite s medovinou, ktorá dozrieva dlhšie a po zasunutí medoviny do sekundárnej nádoby uvoľníte varnú nádobu na medovinu, ktorá dozrieva kratšie.

9 L nádoba na varenie s vekom. Toto je vaša primárna fermentačná nádoba. Preferujem nádobu, ktorá je číra. Vieme tak pozorovať kvas, bez toho aby sme otvorili nádobu. Uľahčuje proces, aby sa medovina rozložila z primárnej na sekundárnu. Na dne môžete vidieť sediment (známy ako kal) a vyhnúť sa jeho prenosu do sekundárnej nádoby.
• 9 L sklenený demižón – sekundárna fermentačná nádoba
• Gumová zátka
• Priechodka
• Silikónové alebo nylonové hadičky s dĺžkou približne 1 meter, ktoré použijete na stáčanie a plnenie do fliaš
• Hadicová svorka
• Drevená alebo plastová lyžička s dlhou rúčkou
• Lievik

 

https://www.instagram.com/p/CAw2A2bHvfd/

Plniace zariadenie
• Pokiaľ ide o šumivú, divo kvasenú medovinu, odporúčam fľaše s výkyvovým uzáverom. Nezabudnite si kúpiť fľaše, ktoré sú určené špeciálne na výrobu piva, pretože vedia odolať tlaku. Korkové fľaše nie sú vhodné.
• Fľaše s výkyvným uzáverom môžete použiť aj na medovinu vo fľaši.
• Nikdy nepoužívajte fľaše na víno, ktoré sú vyrobené z tenkého skla. Pri vkladaní korku môžu puknúť.
• Zátky

Prísady
Najdôležitejšou zložkou sú samozrejme púpavy. Na výrobu budete potrebovať asi 16 šálok púpavových hláv. Najťažšia časť výroby medoviny z púpavy je zbieranie púpavy. Ak je to možné, odporúčam vám vyhľadať pomoc napríklad vašich detí. Zapojte svoje deti a vy budete mať dostatok púpavových hláv. Nikdy nepoužívajte púpavy, ktoré boli ošetrené chemikáliami.

Pre každú medovinu budete potrebovať:
• 4 šálky lístkov púpavy, odstráňte zelené časti a opláchnuté lístky odtrhnite od stonky, (táto časť je horká).
• 1/8 šálky hrozienok alebo štyroch sušených marhúľ, nakrájaných na plátky
• Šťava z dvoch pomarančov
• 9 L filtrovanej alebo prevarenej vychladenej vody
• Na medovinu, ktorá dozrieva krátko budete potrebovať 0,5 kg surového medu
• Pre medovinu, ktorá dozrieva dlhšie budeme potrebovať 1,3 kg surového medu a balenie vínnych kvasníc. Predtým, ako začnete variť alebo plniť fľaše, je dôležité si dôkladne umyť ruky, dezinfikovať všetko vybavenie a všetky povrchy, na ktorých budete pracovať.

Medovina, ktorá dozrieva krátko
Vložte plátky, hrozienka, šťavu z pomarančov so surovým medom do vašej primárnej fermentačnej nádoby. Zohrejte vodu na teplotu kúpeľa a pridajte ju do primárneho fermentora. Miešajte, kým sa med nerozpustí. Práve ste vytvorili zmes, ktorá kvasí na víno. Mušt veľmi dobre premiešajte.

Prevzdušňujete tak kvasinky a prebúdzate ich. Nasaďte veko na fermentor. Mušt dobre premiešajte dvakrát denne počas nasledujúcich pár dní. V určitom okamihu začnete vidieť penové bubliny, mušt bude mať príjemnú pikantnú vôňu a keď sa budete hýbať, budete počuť šumenie.

https://www.instagram.com/p/CAhbM12KTQB/

Keď k tomu dôjde, budete vedieť, že máte aktívne kvasenie!
Keď začne kvasenie, pevne nasaďte veko. Naplňte vzduchovú komoru do polovice čistou prevarenou vodou, pridajte čiapočku a potom nasaďte veko. Vložte vzduchový uzáver do veka. Udržujte svoj primárny fermentor niekde v teple a mimo priameho slnečného žiarenia.

Asi po desiatich až dvanástich dňoch budete musieť rozdeliť medovinu z primárnej fermentačnej nádoby do sekundárnej sklenenej nádoby.
Položte svoju primárnu nádobu na pult alebo stoličku. Mala by byť vyššie ako vaša druhá nádoba, aby sa vám medovina dobre prelievala. Vložte lievik do sekundárnej nádoby a prelejte.

Nasuňte hadicovú svorku na jeden koniec trubice asi 15 cm smerom nadol. Teraz vložte druhý koniec hadice do nádoby na kvasenie, ktorú chcete umiestniť pod uzáver okvetných lístkov púpavy, ale nie až tak nadol, aby sa dotýkala dna. Nechcete pozbierať sediment alebo kal, ktorý sa usadil na dne. Nasajte medovinu tečúcu z vedra do nádoby. Akonáhle medovina začne stekať, môžete pomocou hadicovej svorky pripnúť hadicu na stranu lievika.

Dajte pozor na to, ako preteká z jednej nádoby do druhej. Pri vyprázdňovaní primárneho fermentora udržujte svoju skúmavku mimo kalu. Naklonte vedro pomaly, aby ste sa dostali na posledných pár centimetrov a získali jasnú medovinu.

https://www.instagram.com/p/CAdZvBLHgKn/

Akonáhle ste medovinu vložili do sekundárneho fermentora, vložte ju na vrch vzduchovej komory. Následne ju uložte späť na pekné teplé miesto mimo priameho slnečného svetla. Do 24 hodín by ste mali vidieť malé bubliny stúpajúce na vrchol. Môžete dokonca počuť zvuk kedy viete, že sa uvoľňuje oxid uhličitý.

Vaša medovina bude pripravená na pitie asi mesiac od dosiahnutia počiatočnej fermentácie.
Môžete ju potom začať piť hneď. Prelejte ju do inej nádoby a dajte pozor, aby ste ju nezmiešali s kalom. Medovina bude mierne alkoholická. Zvyčajne dosahuje 4-5% alkoholu.

Zdroj: www.ruralsprout.com

Back To Top