S príchodom jari cítime potrebu ísť vonku. Chceme si oddýchnuť od zhonu mesta a užiť si pokoj. A aký piknik bez grilovania. Každý milovník mäsa má svoj vlastný podpisový recept. Ak si stále chcete vyskúšať niečo nové, povieme vám, ako pripraviť bravčové špízy.
Krkovička je najlepšou voľbou pre grilovanie. Vďaka malým tukovým vrstvám je mäso šťavnaté a mäkké. Nezabudnite však na marinádu. Práve ona robí bravčový kebab tak chutný a voňavý. Urobte oheň a ponorte sa do atmosféry pokoja. Nezabudnite občas otočiť mäso.
Pikantné špízy
mäso s cibuľou
Zložky
1,5 kg bravčovej krkovičky
400 g cibule
1 citrón
1 čili paprička
2 p. lyžice slnečnicového oleja
300 ml minerálnej vody
0,5 p. lyžice papriky
1 lyžička oregano
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
príprava
Nastrúhajte polovicu cibule, pridajte citrónovú šťavu, nakrájanú čili papričku, slnečnicový olej a korenie. Nalejte minerálnej vody.
Mäso nakrájajte na veľké kúsky, zvyšnú cibuľu na široké krúžky. Pridajte marinádu a lisovaný citrón. Nechajte pôsobiť 2 hodiny pod vekom.
Urobte špízy a opekajte nad uhlím. Skontrolujte pripravenosť krájaním mäsa.
Bravčové špízy s paradajkami
Zložky
1,8 kg bravčovej krkovičky
2 cibule
200 g paradajok
1 lyžička soli
1 lyžička korenia
príprava
Odstráňte prebytočný tuk z mäsa a nakrájajte na stredné plátky.
Na rajčiakoch urobte jeden malý rez v tvare kríža, nalejte vriacu vodu po dobu 1 minúty a odstráňte kožku. Rozdrvte dužinu.
Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky, pridajte soľ a dobre pretlačte rukami.
Rozmiešajte mäso, cibuľu, paradajky a korenie. Nechajte pôsobiť 2-3 hodiny.
Opekajte mäso navlečené na špajdliach nad uhlím, a pravidelne otáčajte.
Bravčový kebab v bielom víne
mäso vo víne
Zložky
2 kg bravčovej krkovičky
1 pohár suchého bieleho vína
1 lyžička koriandra
5 bobkových listov
10 zrniek čierneho korenia
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
príprava
Mäso nakrájajte na stredne veľké kúsky tak, aby každý obsahoval vrstvu tuku.
Pridajte koriander, bobkový list, korenie a papriku do mäsa, nalejte víno a dobre premiešajte. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny.
Pred varením posoľte mäso. Smažte mäso na špajdlech cez pripravené drevené uhlie. Počas celého vyprážania polievajte špízy marinádou.
Bravčové špízy s bylinkami
Zložky
1 kg bravčového mäsa
500 g cibule
6 p. lyžíc octu 6%
500 ml studenej vody
1 zelená cibule
koriander
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
príprava
Nasekajte bravčové mäso na malé kúsky. Dochutíme soľou a korením.
Nakrájajte cibuľu na krúžky. Vložte bravčové mäso do hrnca, striedajte s vrstvami cibule.
Ocot rozriedite vodou a pridajte mäso. Hrniec zakryte a nechajte ho 3-5 hodín v chladničke.
Pri napichnutí na špajle nechajte medzi kúskami voľný priestor. Opekajte 10–12 minút, otáčajte po 1–2 minútach.
Hotový gril posypeme nasekanými bylinkami a podávame s omáčkou.
Bravčové špízy v šťave z granátového jablka
Zložky
1,5–2 kg bravčovej krkovičky
1 pohár šťavy z granátového jablka
4 paradajky
2 papriky
3-4 cibule
Petržlenová vňať
Bazalková vňať
5 ks. klinček
soľ podľa chuti
korenie podľa chuti
príprava
Nakrájajte krkovičku na stredne veľké kúsky. Nakrájajte cibuľu na krúžky, nasekajte bylinky.
Dajte časť mäsa na dno hrnca, pridajte korenie a zakryte vrstvou cibule. Posypeme bylinkami a znova položíme mäso. Vrstvy opakujte.
Pridajte klinčeky, pridajte šťavu z granátového jablka a nechajte v chladničke 4 hodiny. Mäso premiešajte raz za hodinu.
Mäso posoľte 30 minút pred opekaním. Nahrubo nasekajte korenie a paradajky nakrájajte na krúžky s hrúbkou 1 cm.
Mäso nakrájame a striedavame s korením a paradajkami. Opekajte na uhlie až do hotovosti.
Voňavé bravčové špízy sú chutné a výdatné jedlo. Je to však aj príležitosť na príjemné posedenie s priateľmi. Koniec koncov, proces varenia sa už dlho stal pre mnohých akýmsi zvykom. Užite si aj túto nádhernú príležitosť.
Páči sa vám to? Zdieľajte so svojimi priateľmi!
zdroj:sovkusom.ru