Pravé slovenské špízy na grile. TOP recepty na leto s rodinou. Hotové sú za chvíľu

 

S príchodom jari cítime potrebu ísť vonku. Chceme si oddýchnuť od zhonu mesta a užiť si pokoj. A aký piknik bez grilovania. Každý milovník mäsa má svoj vlastný podpisový recept. Ak si stále chcete vyskúšať niečo nové, povieme vám, ako pripraviť bravčové špízy.

Krkovička je najlepšou voľbou pre grilovanie. Vďaka malým tukovým vrstvám je mäso šťavnaté a mäkké. Nezabudnite však na marinádu. Práve ona robí bravčový kebab tak chutný a voňavý. Urobte oheň a ponorte sa do atmosféry pokoja. Nezabudnite občas otočiť mäso.

Pikantné špízy

mäso s cibuľou

Zložky

1,5 kg bravčovej krkovičky

400 g cibule

1 citrón

1 čili paprička

2 p. lyžice slnečnicového oleja

300 ml minerálnej vody

0,5 p. lyžice papriky

1 lyžička oregano

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

príprava

Nastrúhajte polovicu cibule, pridajte citrónovú šťavu, nakrájanú čili papričku, slnečnicový olej a korenie. Nalejte minerálnej vody.

Mäso nakrájajte na veľké kúsky, zvyšnú cibuľu na široké krúžky. Pridajte marinádu a lisovaný citrón. Nechajte pôsobiť 2 hodiny pod vekom.

Urobte špízy a opekajte nad uhlím. Skontrolujte pripravenosť krájaním mäsa.

mäso s cibuľou

Bravčové špízy s paradajkami

Zložky

1,8 kg bravčovej krkovičky

2 cibule

200 g paradajok

1 lyžička soli

1 lyžička korenia

príprava

Odstráňte prebytočný tuk z mäsa a nakrájajte na stredné plátky.

Na rajčiakoch urobte jeden malý rez v tvare kríža, nalejte vriacu vodu po dobu 1 minúty a odstráňte kožku. Rozdrvte dužinu.

Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky, pridajte soľ a dobre pretlačte rukami.

Rozmiešajte mäso, cibuľu, paradajky a korenie. Nechajte pôsobiť 2-3 hodiny.

Opekajte mäso navlečené na špajdliach nad uhlím, a pravidelne otáčajte.

kebab v marináde z paradajok

Bravčový kebab v bielom víne

mäso vo víne

Zložky

2 kg bravčovej krkovičky

1 pohár suchého bieleho vína

1 lyžička koriandra

5 bobkových listov

10 zrniek čierneho korenia

soľ podľa chuti

 čierne korenie podľa chuti

príprava

Mäso nakrájajte na stredne veľké kúsky tak, aby každý obsahoval vrstvu tuku.

Pridajte koriander, bobkový list, korenie a papriku do mäsa, nalejte víno a dobre premiešajte. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny.

Pred varením posoľte  mäso. Smažte mäso na špajdlech cez pripravené drevené uhlie. Počas celého vyprážania polievajte špízy marinádou.

mäso vo víne

Bravčové špízy s bylinkami

Zložky

1 kg bravčového mäsa

500 g cibule

6 p. lyžíc octu 6%

500 ml studenej vody

1 zelená cibule

koriander

soľ podľa chuti

korenie podľa chuti

príprava

Nasekajte bravčové mäso na malé kúsky. Dochutíme soľou a korením.

Nakrájajte cibuľu na krúžky. Vložte bravčové mäso do hrnca, striedajte s vrstvami cibule.

Ocot rozriedite vodou a pridajte mäso. Hrniec zakryte a nechajte ho 3-5 hodín v chladničke.

Pri napichnutí na špajle nechajte medzi kúskami voľný priestor. Opekajte 10–12 minút, otáčajte po 1–2 minútach.

Hotový gril posypeme nasekanými bylinkami a podávame s omáčkou.

mäso s greeny

Bravčové špízy v šťave z granátového jablka

Zložky

1,5–2 kg bravčovej krkovičky

1 pohár šťavy z granátového jablka

4 paradajky

2 papriky

3-4 cibule

Petržlenová vňať

 Bazalková vňať 

5 ks. klinček

soľ podľa chuti

korenie podľa chuti

príprava

Nakrájajte krkovičku na stredne veľké kúsky. Nakrájajte cibuľu na krúžky, nasekajte bylinky.

Dajte časť mäsa na dno hrnca, pridajte korenie a zakryte vrstvou cibule. Posypeme bylinkami a znova položíme mäso. Vrstvy opakujte.

Pridajte klinčeky, pridajte šťavu z granátového jablka a nechajte v chladničke 4 hodiny. Mäso premiešajte raz za hodinu.

mäso v šťave z granátového jablka

Mäso posoľte 30 minút pred opekaním. Nahrubo nasekajte korenie a paradajky nakrájajte na krúžky s hrúbkou 1 cm.

Mäso nakrájame a striedavame s korením a paradajkami. Opekajte na uhlie až do hotovosti.

Voňavé bravčové špízy sú chutné a výdatné jedlo. Je to však aj príležitosť na príjemné posedenie s priateľmi. Koniec koncov, proces varenia sa už dlho stal pre mnohých akýmsi zvykom. Užite si aj túto nádhernú príležitosť.

Páči sa vám to? Zdieľajte so svojimi priateľmi!

zdroj:sovkusom.ru