Ako si vybrať na trhu dobrú reďkovku? Nikdy som nekúpila škaredú reďkovku

Reďkev červená patrí medzi obľúbenú zeleninu mnohých ľudí. Môžeme si ju kúpiť na trhu, prípadne v obchodoch, kde je dostupná takmer celý rok. Ako si však vybrať tie správne kusy?

jedlo, koreň, misaPexels

Pozornosť by ste mali upriamiť na povrch reďkovky. Dobrá reďkovka je hladká, bez prasklín, má rovnomernú sýtu farbu.

Ak majú na sebe viditeľné čierne bodky, nemali by ste si ich vôbec kupovať. Majú tendenciu rýchlo sa skaziť a škvrny naznačujú, že proces hnitia sa už začal.

Veľa vám napovedia aj samotné listy. Ak sú zdravé a silné, nemusíte sa báť o kvalitu reďkovky. Preto odporúčame, aby ste ich kupovali aj s listami.

bokeh, čerstvé produkty, čerstvosťPexels

Netreba zabúdať ani na ohmatane. Ak sa dá stlačiť, znamená to, že je už prezretá a prázdna vo vnútri. Alebo už je ochabnutá, pretože dlho ležala na jednom mieste.

Niektorí ľudia hovoria, že pestovanie reďkovky bez dusičnanov je nemožné. Vtedy sú reďkovky podlhovasté alebo neprirodzene veľké. Preto uprednostnite malú okrúhlu reďkovku: predpokladá sa, že v nej je menej dusičnanov.

 

Pripravte si chutný reďkovkový šalát:

INGREDIENCIE

8-10 ks reďkoviek

2-3 vajcia uvarené natvrdo

1 polievková lyžica citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)

Trochu zelenej cibuľky

1 polievková lyžica rastlinného oleja (kyslá smotana alebo majonéza)

soľ a korenie podľa chuti

 

POSTUP

  1. Reďkev dôkladne umyte, odrežte oba konce a nakrájajte ich na kocky alebo plátky.
  2. Vajcia si nakrájajte rovnakým spôsobom ako reďkev, spolu s jarnou cibuľkou. Dodržiavanie tvaru nie je nutné.
  3. Všetky ingrediencie zmiešajte v šalátovej miske, pridajte rastlinný olej, korenie a soľ. Môžete podávať na stôl! Vhodnou alternatívou rastlinného oleja bude aj kyslá smotana alebo majonéza.

 

Reďkovka je ideálna zelenina pre jarné menu: v tomto čase sa telo začne „čistiť“ od toxínov a škodlivých látok, ktoré sa tam nahromadili počas zimy. Horčík, železo, fosfor, draslík a sodík sú pre človeka na jar obzvlášť potrebné, aby sa zlepšil krvný obeh a metabolizmus. Reďkev obsahuje všetky tieto prvky.

chutný, jedlo, jedlýPexels

Vďaka širokému spektru vitamínov B je reďkev vynikajúcim pomocníkom pri prevencii prechladnutia a bronchitídy. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá vám umožňuje odstrániť prebytočný cholesterol z tela. Reďkev má jemne štipľavú chuť kvôli horčičnému oleju, ktorý má antiseptický účinok a schopnosť vylučovania žlče. Niekoľko reďkoviek denne dokáže zlepšiť vašu pleť, rovnako ako aj znormalizovať činnosť kardiovaskulárneho systému.