Najlepšie moderné fánky, ktoré si zamilujete. Sú podobné ako klasické, no ešte lepšie

Tieto neuveriteľné šišky sú vzdušné, mäkké vo vnútri, ale zároveň sú veľmi chrumkavé. S prvého pohľadu priťahujú a vzbudzujú chuť do jedla. Vyskúšajte jednoduchý recept na vynikajúce fánky trochu inak.

 

3 šálky hladkej múky (360 g) + pár lyžičiek na rozvaľkanie cesta;

2 pol. lyžice neslaného masla;

1 balenie suchého droždia (asi 7 g);

5 pol. lyžíc cukru;

1 šálka mlieka (250 g)

1 vajce

½ pol. lyžice soli

olej na vyprážanie;

½ pol. lyžice škorici

Začíname:

 

Roztopte maslo, pridajte doň pohár mlieka, 2 lyžice cukru, ½ lyžice soli, dôkladne premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom vložte vajíčko, zamiešajte. Pridajte suché droždie.

Pridajte 3 šálky múky (360 g) a vyrobte mäkké cesto. Prikryjte a vložte na teplé miesto, aby sa cesto zdvojnásobilo.

Keď cesto prvýkrát sa zdvojnásobí, roztlačte ho rukami a znova ho nechajte zakryte na teplom mieste, kým ešte raz  zdvojnásobí objem.

Rozdeľte cesto na približne 16 rovnakých častí, z ktorých vytvorte gule. Prikryjte fóliou.

Vezmite jeden kus cesta, roztočte ho formou palicy , počnúc od stredu. Potom otočte jeden koniec nahor a druhý nadol.

Teraz musíte skrútiť cesto tak ako je to ukázané na obrázku; pritlačte prstami  končeky, aby sa cesto zlepilo. 

Opakujte to iste so všetkými ostatnými kúskami. Nechajte stať 10 minút.

Po 10 minútach otočte cesto z druhej strany tak, aby bolo rovnomerne objemné zo všetkých strán. Nechajte stať ďalších 10 minút.

Môžete začať smažiť! Olej zahrejte v hlbokej panvici. Potom znížte teplo na stredné, aby šišky rovnomerne a postupne sa vyprážali zvonka aj zvnútra. Na pár minút s každej strany ich opatrne otočte a smažte.

Smažte až do hnedej kôrky. Nechajte nadbytočný olej odtiecť.

Pokiaľ chcete, zmiešajte zvyšný cukor so škoricou a dajte do papierového vrecka. Vložte tam šišky a pretrepte vak. Na misku vysypte šišky v cukre a škorici. Dobru chuť!

zdroj: Youtube Maangchi

Back To Top