Tieto neuveriteľné šišky sú vzdušné, mäkké vo vnútri, ale zároveň sú veľmi chrumkavé. S prvého pohľadu priťahujú a vzbudzujú chuť do jedla. Vyskúšajte jednoduchý recept na vynikajúce fánky trochu inak.
3 šálky hladkej múky (360 g) + pár lyžičiek na rozvaľkanie cesta;
2 pol. lyžice neslaného masla;
1 balenie suchého droždia (asi 7 g);
5 pol. lyžíc cukru;
1 šálka mlieka (250 g)
1 vajce
½ pol. lyžice soli
olej na vyprážanie;
½ pol. lyžice škorici
Začíname:
Roztopte maslo, pridajte doň pohár mlieka, 2 lyžice cukru, ½ lyžice soli, dôkladne premiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom vložte vajíčko, zamiešajte. Pridajte suché droždie.
Pridajte 3 šálky múky (360 g) a vyrobte mäkké cesto. Prikryjte a vložte na teplé miesto, aby sa cesto zdvojnásobilo.
Keď cesto prvýkrát sa zdvojnásobí, roztlačte ho rukami a znova ho nechajte zakryte na teplom mieste, kým ešte raz zdvojnásobí objem.
Rozdeľte cesto na približne 16 rovnakých častí, z ktorých vytvorte gule. Prikryjte fóliou.
Vezmite jeden kus cesta, roztočte ho formou palicy , počnúc od stredu. Potom otočte jeden koniec nahor a druhý nadol.
Teraz musíte skrútiť cesto tak ako je to ukázané na obrázku; pritlačte prstami končeky, aby sa cesto zlepilo.
Opakujte to iste so všetkými ostatnými kúskami. Nechajte stať 10 minút.
Po 10 minútach otočte cesto z druhej strany tak, aby bolo rovnomerne objemné zo všetkých strán. Nechajte stať ďalších 10 minút.
Môžete začať smažiť! Olej zahrejte v hlbokej panvici. Potom znížte teplo na stredné, aby šišky rovnomerne a postupne sa vyprážali zvonka aj zvnútra. Na pár minút s každej strany ich opatrne otočte a smažte.
Smažte až do hnedej kôrky. Nechajte nadbytočný olej odtiecť.
Pokiaľ chcete, zmiešajte zvyšný cukor so škoricou a dajte do papierového vrecka. Vložte tam šišky a pretrepte vak. Na misku vysypte šišky v cukre a škorici. Dobru chuť!
zdroj: Youtube Maangchi