Keď som vysadila túto rastlinu v záhrade, všetci sa na ňu chodili pozerať. Môžete ju mať aj vy. Jej názov je…

Allium, alebo okrasná cibuľa je nenáročná rastlinka, ktorá si v podstate nevyžaduje žiadnu špecifickú pozornosť. Dobre sa jej darí v čiastočnom tieni svetla, ale aj na slnečných miestach s obyčajnou pôdou.

аллиум посадка

Allium sa môže sadiť na jeseň a jar. Ak máte skôr kvitnúcu odrodu, zasaďte ju v septembri, aby sa cibuľky zakorenili a mohli vykvitnúť na jar alebo v lete. V prípade, že máte neskoršiu odrodu, môžete ich vysadiť na jar.

аллиум посадка

Dbajte na hĺbku výsadby, aby vám rastlina nezvädla. Pri sadení celej cibuľky si do zeme odmerajte hĺbku dvojnásobnej veľkosti rastliny. Vzdialenosť medzi susednými cibuľkami je asi pol metra. Potešujúcim faktom je, že allium rastie 4-5 rokov bez presádzania.

аллиум посадка

Upozornenie: keď sa uchýli ku kvitnutiu, jeho listy začnú odumierať. Neodstrihávajte ich – mali by odpadnúť prirodzene. Vďaka ním sa do cibuľky dostanú potrebné živiny. Ak nechcete, aby zožltnuté listy kazili celkový vzhľad vašej záhrady, zasaďte k ním okrasnú zeleň, ktorá tieto nie príliš pekné listy zakryje.

аллиум выращивание

Mimochodom, listy dekoratívneho cesnaku majú rovnakú príchuť, ako tie obyčajné. Avšak nachádza sa v nich omnoho viac užitočných stopových prvkov, preto môžete allium pridať do vašich obľúbených jedál.

аллиум в саду

Polievanie rastliny by malo byť podľa potreby. Prebytočná vlhkosť ju dokáže zničiť a aj to je dôvod, prečo je darom z nebies pre lenivých či zábudlivých ľudí.

Allium môžete rozmnožovať cibuľkami alebo semenami. Na jeseň v čase presádzania prerastenú cibuľku jednoducho porozdeľujte a zasaďte v značnej vzdialenosti od seba.

аллиум в саду

Skrášlite si svoju záhradu týmito krásnymi rastlinami! Určite sa v nej budete cítiť príjemne a to nielen počas teplých letných dní!

zdroj:takprosto.cc

 

Back To Top