Lekár nám povedal, aké sú najväčšie chyby pri nosení rúšok. Toto robí zle 99% ľudí

Lekárske masky a respirátory sú ochranné pomôcky, ktoré sa vzhľadom na nedávne udalosti okamžite stali nedostatkovým produktom. V dôsledku veľkého množstva nepravdivých informácií, je čoraz viac ľudí, ktorí v tom majú zmätok.

Ruský lekár Dr. Komarovský sa rozhodol odpovedať na najpopulárnejšie a najdôležitejšie otázky.

Woman Wearing Face Mask Pexels

ZDRAVOTNÉ MASKY A RESPIRÁTORY

„Ak okolo vašej blízkosti preletí vírus, žiadne rúško ​​vás nemôže ochrániť. Je potrebná len preto, aby človek, ktorý kašle alebo kýchne, nerozptyľoval svoje telesné tekutiny do okruhu niekoľkých metrov. Nakoniec sa to všetko usadí na vnútornej stene masky.“

„Infikované častice zároveň preniknú cez masku, aj keď iba v malom množstve. Preto nosenie rúška jednoducho znižuje pravdepodobnosť, že chorý nakazí zdravého človeka,“ vysvetľuje Dr. Komarovsky.

 

„Ak si nasadíte masku, za hodinu zistíte, že zvlhla kvôli slinám či iným tekutinám. Človek nemusí mať príznaky, ale ak je už infikovaný, potom sa do rúška napustia aj častice vírusu. A čo robí človek s vlhkou maskou, ktorá sa mu nenosí príliš pohodlne?

Neustále sa jej dotýka, napravuje si ju, a takto prenáša vírus na ruky. Týmito rukami sa dotýka všetkého, čo je okolo neho… “

Woman Wearing Mask in SupermarketPexels

„Musíme sa naučiť, ako fungovať v maske tak, aby sme ju každých 5 minút nemuseli napravovať. Áno, je potrebné ju nosiť aj v prípade, že nepociťujete žiadne príznaky, pretože v skutočnosti môžete byť prenášačom tohto vírusu.

Zlozvyk týkajúci sa neustáleho dotýkania rúška alebo masky len zvyšuje intenzívnejšie šírenie vírusu,“ varuje pediater.

Aký je rozdiel medzi maskou a respirátorom?

Aké sú vlastnosti respirátora? Prilieha dobre na tvár, a preto vzduch, ktorý vdychujeme, prechádza cez filter. Vzduch, ktorý vydychujeme, nie je filtrovaný. A čo je najdôležitejšie, respirátor s filtrom triedy FFP2 filtruje asi 95% všetkého nebezpečenstva. Filter FFP3 chráni ešte lepšie – takmer 98% všetkých škodlivých látok.

„Všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti potrebujú respirátory s filtrami FFP2, aby sa chránili pred potenciálnymi hrozbami. Pre tých, ktorí sú v kontakte s pacientmi, sú potrebné respirátory s filtrami FFP3 alebo tie, ktoré sú ešte lepšie chránené. Ak je lekár nútený pracovať v rúšku, pretože nemá žiadne respirátory, potom je to rozsudok pre celý lekársky systém,“ rozhorčuje sa doktor Komarovský.

Skúsený pediater pripomína, že teraz sa hovorí o nejakých zázračných rúškach, ktoré vás dokážu chrániť pred všetkým. Je to však výmysel, pretože iba respirátory vás dokážu skutočne ochrániť.

Woman Applying Hand SanitizerPexels

„Sú bavlnené rúška účinné? Ak je človek chorý, potom je účinná maska ​​z ľubovoľného kúsku tkaniny, ktorá nedovoľuje šíreniu hlienu a slín počas kašľa či kýchania. Ale veriť, že nejaký takýto druh rúška je schopný chrániť, je naivné a hlúpe. Ak cez rúško prechádza vzduch, potom ním prechádza aj vírus,“ uzavrel Komarovsky.

Možno, že táto informácia rozruší tých, ktorí už dlhú dobu verili v rôzne mýty…Dnes má veľa ľudí rúško iba preto, že sa z toho stal akýsi zvyk. Tak či onak, každý z nás môže prispieť k tomu, aby sa tento nepríjemný príbeh o víruse čoskoro skončil.

zdroj:takprosto.cc

najväčšie chyby pri nosení rúšok, Ako nosiť rúško?

nosenie rúška, zlé nosenie rúška,

ako nenosiť zle rúško? 

Back To Top