Na Veľkú noc chcú mnohí z nás potešiť svojich blízkych skvelými a chutnými dezertmi. Teraz máte príležitosť vyskúšať niečo nezvyčajné. Proces prípravy tohto dezertu je veľmi zaujímavý a výsledok poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči.
Ingrediencie
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 2 lyžice (30 ml) pomarančovej šťavy
- 80 ml teplého mlieka (35-38 °C)
- 6 g (2 lyžičky) sušeného droždia
- 100 g cukru
- 1 vajce a 2 žĺtky
- 350 g múky
- ½ lyžičky soli
- 40 gramov rozpusteného masla
- 100 g mäkkého masla (na potretie cesta)
- 100 g sušeného ovocia;
- hrsť vlašských orechov a mandľových lupienkov
Uvedené množstvo ingrediencií je určené na 3 formy s výškou a priemerom 9 cm.
Odstráňte šupku z polovice pomaranča a vytlačte z neho šťavu.
Sušené ovocie zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť 5 minút, potom ho preložte na obrúsok a vysušte.
Do mierne zahriateho mlieka pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Dôkladne premiešajte a nechajte pôsobiť 10-15 minút. Z vrchu by sa mal vytvoriť nadýchaný klobúčik
Vajcia a žĺtky si vyšľahajte so zvyšným cukrom, kým nezískate nadýchanú zmes.
Do preosiatej múky pridajte droždie. Premiešajte a vytvorte si menšiu jakmi, do ktorej pridajte vaječnú zmes, rozpustené maslo, pomarančovú šťavu a kôru.
Nakoniec pridajte droždie rozpustené v mlieku.
Cesto mieste asi 10 minút, kým nezíska elastickú konzistenciu a neprestane sa lepiť na ruky.
Pripravené cesto preneste do misky vymazanej rastlinným olejom, prikryte ju potravinovou fóliou a nechajte postáť na teplom mieste asi hodinu a pol.
Keď cesto podkysne, rozdeľte ho na tri rovnaké časti a z každej si vyformujte 3 guľôčky. Cesto prikryte fóliou a nechajte ho odstáť ďalších 10 minút.
Cesto si následne rozvaľkajte na 2 mm hrúbku do obdĺžnikového tvaru. Cesto by malo byť tenké, ale nemalo by sa trhať.
Naneste na neho zmäknuté maslo, posypte nasekaným sušeným ovocím a nasekanými orechmi.
Vytvorte si roládu, začnite z užšej strany.
Rovnaký postup zopakujte aj so zvyšným cestom.
Každý roládu rozrežte tak, aby ste jeden koniec nechali celý.
Cesto obtočte tak, aby každý rez bol vždy natočený smerom von a každá vrstva tak bude viditeľná. Koniec zahnite dovnútra a takto pripravené cesto preložte do formy na pečenie.
Pripravené koláče prikryte fóliou a nechajte asi hodinu na teplom mieste.
Formy sa umiestnite do predhriatej rúry na 200 stupňov. Po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov a pečte až kým nenadobudnú zlatohnedú farbu. Pečenie menších koláčikov bude trvať 20 až 25 minút, tých väčších 35 až 40 minút.
Ak je horná časť koláča už príliš hnedá a spodná časť ešte nie je úplne dopečená, hornú časť prikryte fóliou.
Pred podávaním stačí už len posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!
Prikladáme aj video z celého postupu…