7 najlepších polievok, ktoré vás zahrejú. Hrnce sú po nich vždy prázdne a aj taniere

Kto by si v zime nedoprial teplú a voňavú polievku? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami! Určite to oceníte nielen vy, ale aj celá vaša rodia.

Bravčová polievka s kapustou

gimmesomeoven.com

Ingrediencie

  • 500 g bravčové mäsa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia kapusta
  • 1 l slepačieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 čl zázvoru
  • 1 čl sezamového oleja

Postup

Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky, dajte ho na panvicu a smažte 5-6 minút. Potom ho premiestnite na tanier.

Vezmite si hrniec, nalejte do neho olej pridajte cibuľu, opražte ju a po 5 minútach k nej pridajte mrkvu, cesnak a restujte ďalšie 2 minúty za občasného miešania. Pridajte kapustu, vývar, zázvor, bravčové mäso a premiešajte.

Priveďte k varu. Potom znížte teplotu na stredný plameň, prikryte pokrievkou a varte ďalších 15 minút. Nakoniec pridajte korenie a sezamový olej.

 

Krémová brokolicovo – fazuľová polievka

withfoodandlove.com

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 ml bieleho suchého vína
  • 1 konzerva bielych fazúľ
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 500 g brokolice
  • 2 šálky špenátu
  • niekoľko vetvičiek petržlenu
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia

Postup

Nalejte si olivový olej do hrnca a na miernom ohni si osmažte nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte cesnak a chvíľu poduste. Následne prilejte biele víno, premiešajte a varte, kým sa víno neodparí. Pridajte fazuľu, premiešajte a povarte pár minút.

Do druhého hrnca si nalejte zeleninový vývar, nastavte si mierny plameň, pridajte brokolicu, špenát, petržlen, soľ a korenie a zakryte. Varte po dobu 5 minút alebo kým brokolica nenadobudne svetlo-zelenú farbu.

Obe zmesi vložte do jedného hrnca a pomocou mixéra ich rozmixujte do hladkej konzistencie.

 

Talianska polievka s klobásou

thekitchengirl.com

Ingrediencie

  • 200 g klobásy
  • 1/2 nakrájanej červenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 steblá stonkového zeleru
  • 230 g cestovín orzo
  • 1,5 l kuracieho vývaru
  • 1 plechovka z paradajkovej pasty
  • 1 lyžička sušených talianskych byliniek
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Do väčšieho hrnca s hrubším dňom si nalejte trochu oleja, pridajte nakrájanú klobásu a smažte, kým nezíska zlatistú farbu a následne ju premiestnite do osobitnej misky.

Do toho istého hrnca vložte cibuľu, cesnak a zeler, nakrájané na malé kocky. Všetko opražte, kým nenadobudnú zlatistú farbu. Pridajte cestoviny, paradajkovú pastu, kurací vývar, korenie a klobásu.

Priveďte polievku k varu, znížte plameň na strednú intenzitu a varte pod pokrievkou, kým cestoviny nebudú mäkké.

 

Zeleninový ramen

supperwithmichelle.com

Ingrediencie

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 1 balenie ramen rezancov
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malý koreň zázvoru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička čili omáčky
  • 1/4 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 75 g hríbov
  • 1 zelená cibuľka

Postup

Najskôr si pripravte mrkvu. Umyte ju, očistite a narežte na tenké prúžky, pripomínajúce dlhé cestoviny.

Hrniec s vodou položte na mierny plameň a počkajte, kým voda nezovrie. Následne do nej vložte rezance, uvarte ich a premiestnite do samostatnej misky. V tej istej vode si po dobu 3-5 minút oblanšírujte mrkvu.

Počas tejto doby si na panvici osmažte huby s cibuľou, potom pridajte prelisovaný cesnak a zázvor nakrájaný na plátky. Pridajte zeleninový vývar a vodu, sójovú omáčku, horčicu, med, sezamový olej a premiešajte. Varte až do zovretia.

Na dno misiek dajte uvarené rezance, mrkvu a polievku.

 

Paradajkovo-bazalková polievka

littlebroken.com

Ingrediencie

  • 500 g zrelých paradajok nakrájaných na polovicu
  • 60 ml olivového oleja
  • 3 cibule, nakrájané na kocky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1/4 lyžičky papriky
  • 1 plechovka paradajkovej pasty
  • 150 g bazalky
  • Zopár vetvičiek tymianu
  • 1 l kuracieho vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie.

Paradajky si dôkladne premiešajte v olivovom oleji a položte ich na pripravený plech na pečenie v jednej vrstve. Osoľte, okoreňte a pečte 45 minút.

V hrnci si rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak, korenie. Po 10 minútach pridajte paradajkovú pastu, bazalku, tymian, pečené paradajky a kurací vývar. Priveďte polievku k varu a varte 40 minút bez pokrievky.

Polievku následne vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.

 

Uhorská hubová polievka

themodernproper.com

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla
  • 2 nakrájané cibule
  • 250 g nakrájané šampiňóny
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 125 ml bieleho vína
  • bylinky a koreniny podľa chuti
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 3 polievkové lyžice múky

Postup

V hlbokom hrnci si na masle spražte cibuľu a huby, kým cibuľa nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad – približne 15 minút.

Pridajte korenie, bylinky, kurací vývar, sójovú omáčku a biele víno. Priveďte k varu a varte dovtedy, kým sa tekutina neklesne o polovicu.

V malej mise si rozmiešajte múku a mlieko – snažte sa zbaviť prípadných hrudiek. Túto zmes následne pridajte do polievky a varte, kým nezhustne. Podávajte s kyslou smotanou.

 

Thajska tekvicovo-kokosová polievka

myorganizedchaos.net

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
  • 600 g nakrájanej tekvice
  • 500 g zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/4 čl thajskej kari pasty
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice pražených arašidov (nesolené)
  • 2 lyžice čerstvých lístkov koriandru
  • 2 čajové lyžičky limetkovej šťavy

Postup

Na miernom ohni si v hrnci rozohrejte olej, pridajte k nemu nakrájanú cibuľu a za občasného miešania počkajte, kým cibuľa nezmäkne. Po 5 minútach pridajte tekvicu a zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky a varte asi 5 minút. Pridajte cesnak, kari pastu a varte ďalšie 3-4 minúty.

Potom zalejte všetko vývarom, prikryte pokrievkou a priveďte k varu. Znížte teplotu na minimum a varte asi 15 minút. Odstráňte veko a nechajte polievku variť ďalších 20-25 minút alebo kým nebude zelenina mäkká.

Následne polievku rozmixujte, až kým nebude hladká. Postavte ju znova na plameň a pridajte kokosové mlieko. Varte za občasného miešania po dobu 5–6 minút.

Kým sa polievka pripravuje, v malej miske si zmiešajte podrvené arašidy, koriander, zelenú cibuľu a limetkovú šťavu. Polievku servírujte do taniera a podávajte ju posypanú s arašidovou zmesou.

Ktorú z týchto polievok by ste si chceli uvariť?

 

zdroj: .buzzfeed.com