Kto by si v zime nedoprial teplú a voňavú polievku? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami! Určite to oceníte nielen vy, ale aj celá vaša rodia.
Bravčová polievka s kapustou
Ingrediencie
- 500 g bravčové mäsa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia kapusta
- 1 l slepačieho alebo zeleninového vývaru
- 2 čl zázvoru
- 1 čl sezamového oleja
Postup
Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky, dajte ho na panvicu a smažte 5-6 minút. Potom ho premiestnite na tanier.
Vezmite si hrniec, nalejte do neho olej pridajte cibuľu, opražte ju a po 5 minútach k nej pridajte mrkvu, cesnak a restujte ďalšie 2 minúty za občasného miešania. Pridajte kapustu, vývar, zázvor, bravčové mäso a premiešajte.
Priveďte k varu. Potom znížte teplotu na stredný plameň, prikryte pokrievkou a varte ďalších 15 minút. Nakoniec pridajte korenie a sezamový olej.
Krémová brokolicovo – fazuľová polievka
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 60 ml bieleho suchého vína
- 1 konzerva bielych fazúľ
- 750 ml zeleninového vývaru
- 500 g brokolice
- 2 šálky špenátu
- niekoľko vetvičiek petržlenu
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup
Nalejte si olivový olej do hrnca a na miernom ohni si osmažte nakrájanú cibuľu. Po 5 minútach pridajte cesnak a chvíľu poduste. Následne prilejte biele víno, premiešajte a varte, kým sa víno neodparí. Pridajte fazuľu, premiešajte a povarte pár minút.
Do druhého hrnca si nalejte zeleninový vývar, nastavte si mierny plameň, pridajte brokolicu, špenát, petržlen, soľ a korenie a zakryte. Varte po dobu 5 minút alebo kým brokolica nenadobudne svetlo-zelenú farbu.
Obe zmesi vložte do jedného hrnca a pomocou mixéra ich rozmixujte do hladkej konzistencie.
Talianska polievka s klobásou
Ingrediencie
- 200 g klobásy
- 1/2 nakrájanej červenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 steblá stonkového zeleru
- 230 g cestovín orzo
- 1,5 l kuracieho vývaru
- 1 plechovka z paradajkovej pasty
- 1 lyžička sušených talianskych byliniek
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Do väčšieho hrnca s hrubším dňom si nalejte trochu oleja, pridajte nakrájanú klobásu a smažte, kým nezíska zlatistú farbu a následne ju premiestnite do osobitnej misky.
Do toho istého hrnca vložte cibuľu, cesnak a zeler, nakrájané na malé kocky. Všetko opražte, kým nenadobudnú zlatistú farbu. Pridajte cestoviny, paradajkovú pastu, kurací vývar, korenie a klobásu.
Priveďte polievku k varu, znížte plameň na strednú intenzitu a varte pod pokrievkou, kým cestoviny nebudú mäkké.
Zeleninový ramen
Ingrediencie
- 750 ml zeleninového vývaru
- 500 ml vody
- 1 balenie ramen rezancov
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malý koreň zázvoru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička čili omáčky
- 1/4 lyžičky dijonskej horčice
- 1 stredne veľká mrkva
- 75 g hríbov
- 1 zelená cibuľka
Postup
Najskôr si pripravte mrkvu. Umyte ju, očistite a narežte na tenké prúžky, pripomínajúce dlhé cestoviny.
Hrniec s vodou položte na mierny plameň a počkajte, kým voda nezovrie. Následne do nej vložte rezance, uvarte ich a premiestnite do samostatnej misky. V tej istej vode si po dobu 3-5 minút oblanšírujte mrkvu.
Počas tejto doby si na panvici osmažte huby s cibuľou, potom pridajte prelisovaný cesnak a zázvor nakrájaný na plátky. Pridajte zeleninový vývar a vodu, sójovú omáčku, horčicu, med, sezamový olej a premiešajte. Varte až do zovretia.
Na dno misiek dajte uvarené rezance, mrkvu a polievku.
Paradajkovo-bazalková polievka
Ingrediencie
- 500 g zrelých paradajok nakrájaných na polovicu
- 60 ml olivového oleja
- 3 cibule, nakrájané na kocky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1/4 lyžičky papriky
- 1 plechovka paradajkovej pasty
- 150 g bazalky
- Zopár vetvičiek tymianu
- 1 l kuracieho vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie.
Paradajky si dôkladne premiešajte v olivovom oleji a položte ich na pripravený plech na pečenie v jednej vrstve. Osoľte, okoreňte a pečte 45 minút.
V hrnci si rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak, korenie. Po 10 minútach pridajte paradajkovú pastu, bazalku, tymian, pečené paradajky a kurací vývar. Priveďte polievku k varu a varte 40 minút bez pokrievky.
Polievku následne vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
Uhorská hubová polievka
Ingrediencie
- 4 lyžice masla
- 2 nakrájané cibule
- 250 g nakrájané šampiňóny
- 500 ml kuracieho vývaru
- 125 ml bieleho vína
- bylinky a koreniny podľa chuti
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 3 polievkové lyžice múky
Postup
V hlbokom hrnci si na masle spražte cibuľu a huby, kým cibuľa nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad – približne 15 minút.
Pridajte korenie, bylinky, kurací vývar, sójovú omáčku a biele víno. Priveďte k varu a varte dovtedy, kým sa tekutina neklesne o polovicu.
V malej mise si rozmiešajte múku a mlieko – snažte sa zbaviť prípadných hrudiek. Túto zmes následne pridajte do polievky a varte, kým nezhustne. Podávajte s kyslou smotanou.
Thajska tekvicovo-kokosová polievka
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 600 g nakrájanej tekvice
- 500 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 čl thajskej kari pasty
- 750 ml kuracieho vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice pražených arašidov (nesolené)
- 2 lyžice čerstvých lístkov koriandru
- 2 čajové lyžičky limetkovej šťavy
Postup
Na miernom ohni si v hrnci rozohrejte olej, pridajte k nemu nakrájanú cibuľu a za občasného miešania počkajte, kým cibuľa nezmäkne. Po 5 minútach pridajte tekvicu a zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky a varte asi 5 minút. Pridajte cesnak, kari pastu a varte ďalšie 3-4 minúty.
Potom zalejte všetko vývarom, prikryte pokrievkou a priveďte k varu. Znížte teplotu na minimum a varte asi 15 minút. Odstráňte veko a nechajte polievku variť ďalších 20-25 minút alebo kým nebude zelenina mäkká.
Následne polievku rozmixujte, až kým nebude hladká. Postavte ju znova na plameň a pridajte kokosové mlieko. Varte za občasného miešania po dobu 5–6 minút.
Kým sa polievka pripravuje, v malej miske si zmiešajte podrvené arašidy, koriander, zelenú cibuľu a limetkovú šťavu. Polievku servírujte do taniera a podávajte ju posypanú s arašidovou zmesou.
Ktorú z týchto polievok by ste si chceli uvariť?
zdroj: .buzzfeed.com