Liatinový hrniec je večná klasika. Varenie v ňom je nielen jednoduché, ale aj pohodlné, pretože liatina rovnomerne distribuuje teplo, čo je ideálne pre taký pokrm, akým je napríklad steak.
Ale čo v prípade, keď je liatinový hrniec zhrdzavený a pokrytý špinou? Žiaden problém! Teraz vám povieme jednoduchý spôsob, ako vrátiť liatine zabudnutú slávu!
Potrebujete
- Ocot s alkoholom
- Kovová drôtenka na riad
- Alobalová fólia
- Olej
- Vyhriata rúra
Postup
- Vložte liatinový hrniec do rúry predhriatej na 220 stupňov, na 2,5 hodiny a položte po neho alobalovú fóliu.
- Po uplynutí času vyberte hrniec von a ošetrite ho octom. Trite ho kovovou drôtenkou a pravidelne ju namáčajte do octu. Prípadne môžete hrniec namočiť do misy s octom na 2 hodiny.
- Zoškrabujte hrniec tak dlho, až kým sa neodstráni hrdza, potom ho umyte rukami a osušte.
- Znovu ho vložte do rúry, aby sa z neho odstránili akékoľvek stopy vlhkosti.
- Pozor: nepokračujte v nasledujúcom kroku, kým nebudú úplne odstránené všetky zvyšky hrdze!
- Teraz hrniec zo všetkých strán potrite živočíšnym tukom alebo rastlinným olejom.
- A pamätajte: Neumývajte hrnce či panvice z liatiny v umývačke riadu a nenechávajte ich dlho mokré.
To je všetko!
zdroj: diyjoy.com/