Každá gazdinka chce prekvapiť a potešiť svojich blízkych, prípravou sviatočného jedla, ktoré bude neobyčajné, originálne a patrične slávnostné.
Portál „radynadzlato.sk“ vybral pre Vás 5 najoriginálnejších vynikajúcich sviatočných šalátov. Ktorýkoľvek z nich bude ozdobou Vášho slávnostného stola!
Šalát „Červená čiapočka“
INGREDIENCIE
- cibuľa
- kuracie prsia (údené alebo grilované)
- uvarený zemiak
- vlašské orechy
- uvarená mrkva
- varené vajcia
- tvrdý syr
- zrnká z granátového jablka na ozdobu
POSTUP
Šalát je potrebné ukladať po jednotlivých vrstvách a každú z nich potrieť majonézou.
- vrstva – cibuľu pokrájame na kocky alebo kolieska a necháme ju povariť, aby stratila horkosť
- vrstva – zemiak nakrájaný na kocky
- vrstva – nadrobno nakrájané kuracie prsia
- vrstva – vlašské orechy (nastrúhame na strúhadle alebo pomelieme ponorným mixérom)
- vrstva – mrkva nakrájaná na kocky
- vrstva – vajcia nastrúhané na veľkom strúhadle
- vrstva – tvrdý syr nastrúhaný na strúhadle
Vrch šalátu ozdobíme zrnkami granátového jablka.
Šalát „Lesný škriatok“
INGREDIENCIE
- 1 ks kuracích pŕs
- 2 cibule
- 400 g šampiňónov
- 2 uvarené vajcia
- 100 g tvrdého syra
- pol pohára olúpaných vlašských orechov
- majonéza (podľa chuti)
- soľ, korenie (podľa chuti)
- čierne olivy na ozdobu
POSTUP
- Uvaríme kuracie mäso a nakrájame ho na kúsky. Nakrájame cibuľu, šampiňóny a postupne ich osmažíme na panvici.
- Vajcia a syr postrúhame na veľkom strúhadle. Potom pridáme orechy, majonézu a dôkladne zamiešame.
- Vezmeme tácku a do stredu postavíme pohár. Okolo neho poukladáme šalát a trochu ho pritlačíme lyžičkou, aby držal pokope. Pohár dáme preč a šalát ozdobíme bylinkami a čiernymi olivami.
Vrstvený šalát
INGREDIENCIE
- 1 ľubovoľná rybacia konzerva (tuniak, losos, saira)
- 6 ks krabích tyčiniek
- pol konzervy kukurice
- 1 tavený syr
- 4 uvarené vajcia
- polovica cibule, prípadne trochu jarnej cibuľky
- 200 g majonézy
POSTUP
Obsah konzervy rozdrvíme a rozmiešame vidličkou. Pokrájame krabie tyčinky a cibuľu. Nastrúhame syr. Oddelíme žĺtka od bielkov a rozdrvíme ich vidličkou. Ukladáme jednotlivé vrstvy šalátu:
1. vrstva – rybacia konzerva
- vrstva – cibuľa
- vrstva – majonéza
- vrstva – syr
- vrstva – kukurica
- vrstva – majonéza
- vrstva – krabie tyčinky
- vrstva – majonéza
- vrstva – bielky + majonéza
Šalát s marinovanými podpňovkami
INGREDIENCIE
- 1 konzerva marinovaných podpňoviek
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 300 g šunky
- 3 zemiaky uvarené v šupke
- 3 vajcia
- majonéza
POSTUP
Vezmeme hlbokú misku a ukladáme do nej jednotlivé vrstvy šalátu.
1. vrstva – marinované hríby
- vrstva – jarná cibuľka
- vrstva – šunka nakrájaná na kocky
- vrstva – zemiaky nakrájané na kocky
- vrstva – nadrobno nakrájané uvarené vajcia
Všetky vrstvy potrieme majonézou.
Potom uložíme šalát do chladničky a pred podávaním prevrátime na iný tanier.
Šalát „Ženský rozmar“
INGREDIENCIE
- zemiak
- smažené podpňovky s cibuľou
- mrkva
- 1 vajce
- syr
- majonéza
POSTUP
Ukladáme jednotlivé vrstvy šalátu, každú z nich potrieme majonézou a posolíme podľa chuti.
1. vrstva – uvarený zemiak, nastrúhame ho na strúhadle
- vrstva – smažené podpňovky s cibuľou
- vrstva – uvarená mrkva
- vrstva – nastrúhaný žĺtok
- vrstva – nastrúhaný syr
- vrstva – bielok
Šalát ozdobíme ružami z varenej mrkvy.
Zdroj: takprosto.cc