Top 5 originálnych sviatočných šalátov. Ozdobte svoj sviatočný stôl jedným z týchto majstrovských diel!

 

Každá gazdinka chce prekvapiť a potešiť svojich blízkych, prípravou sviatočného jedla, ktoré bude neobyčajné, originálne a patrične slávnostné.

Portál „radynadzlato.sk“ vybral pre Vás 5 najoriginálnejších vynikajúcich sviatočných šalátov. Ktorýkoľvek z nich bude ozdobou Vášho slávnostného stola!

Šalát „Červená čiapočka“

červená karkulka

INGREDIENCIE

  • cibuľa
  • kuracie prsia (údené alebo grilované)
  • uvarený zemiak
  • vlašské orechy
  • uvarená mrkva
  • varené vajcia
  • tvrdý syr
  • zrnká z granátového jablka na ozdobu

POSTUP

Šalát je potrebné ukladať po jednotlivých vrstvách a každú z nich potrieť majonézou.

  1. vrstva – cibuľu pokrájame na kocky alebo kolieska a necháme ju povariť, aby stratila horkosť
  2. vrstva – zemiak nakrájaný na kocky
  3. vrstva – nadrobno nakrájané kuracie prsia
  4. vrstva – vlašské orechy (nastrúhame na strúhadle alebo pomelieme ponorným mixérom)
  5. vrstva – mrkva nakrájaná na kocky
  6. vrstva – vajcia nastrúhané na veľkom strúhadle
  7. vrstva – tvrdý syr nastrúhaný na strúhadle

Vrch šalátu ozdobíme zrnkami granátového jablka.

Šalát „Lesný škriatok“

šalát šalát

INGREDIENCIE

  • 1 ks kuracích pŕs
  • 2 cibule
  • 400 g šampiňónov
  • 2 uvarené vajcia
  • 100 g tvrdého syra
  • pol pohára olúpaných vlašských orechov
  • majonéza (podľa chuti)
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • čierne olivy na ozdobu

POSTUP

  1. Uvaríme kuracie mäso a nakrájame ho na kúsky. Nakrájame cibuľu, šampiňóny a postupne ich osmažíme na panvici.
  2. Vajcia a syr postrúhame na veľkom strúhadle. Potom pridáme orechy, majonézu a dôkladne zamiešame.
  3. Vezmeme tácku a do stredu postavíme pohár. Okolo neho poukladáme šalát a trochu ho pritlačíme lyžičkou, aby držal pokope. Pohár dáme preč a šalát ozdobíme bylinkami a čiernymi olivami.

Vrstvený šalát

listový šalát

INGREDIENCIE

  • 1 ľubovoľná rybacia konzerva (tuniak, losos, saira)
  • 6 ks krabích tyčiniek
  • pol konzervy kukurice
  • 1 tavený syr
  • 4 uvarené vajcia
  • polovica cibule, prípadne trochu jarnej cibuľky
  • 200 g majonézy

POSTUP

Obsah konzervy rozdrvíme a rozmiešame vidličkou. Pokrájame krabie tyčinky a cibuľu. Nastrúhame syr. Oddelíme žĺtka od bielkov a rozdrvíme ich vidličkou. Ukladáme jednotlivé vrstvy šalátu:
1. vrstva – rybacia konzerva

  1. vrstva – cibuľa
  2. vrstva – majonéza
  3. vrstva – syr
  4. vrstva – kukurica
  5. vrstva – majonéza
  6. vrstva – krabie tyčinky
  7. vrstva – majonéza
  8. vrstva – bielky + majonéza

Šalát s marinovanými podpňovkami

nakladaný šalát

INGREDIENCIE

  • 1 konzerva marinovaných podpňoviek
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 300 g šunky
  • 3 zemiaky uvarené v šupke
  • 3 vajcia
  • majonéza

POSTUP

Vezmeme hlbokú misku a ukladáme do nej jednotlivé vrstvy šalátu.
1. vrstva – marinované hríby

  1. vrstva – jarná cibuľka
  2. vrstva – šunka nakrájaná na kocky
  3. vrstva – zemiaky nakrájané na kocky
  4. vrstva – nadrobno nakrájané uvarené vajcia

Všetky vrstvy potrieme majonézou.

Potom uložíme šalát do chladničky a pred podávaním prevrátime na iný tanier.

Šalát „Ženský rozmar“

kastrový šalát

INGREDIENCIE

  • zemiak
  • smažené podpňovky s cibuľou
  • mrkva
  • 1 vajce
  • syr
  • majonéza

POSTUP

Ukladáme jednotlivé vrstvy šalátu, každú z nich potrieme majonézou a posolíme podľa chuti.
1. vrstva – uvarený zemiak, nastrúhame ho na strúhadle

  1. vrstva – smažené podpňovky s cibuľou
  2. vrstva – uvarená mrkva
  3. vrstva – nastrúhaný žĺtok
  4. vrstva – nastrúhaný syr
  5. vrstva – bielok

Šalát ozdobíme ružami z varenej mrkvy.

Zdroj: takprosto.cc