Ak máte radi ľahko pikantné jedlá, ktoré nespôsobí oheň vo vašich ústach, ale len jemne zaštípou na jazyku, potom určite musíte vyskúšať bravčové mäso pečené po Srbsku – takú dobrotu ste totiž ešte nikdy nejedli!
Recept na bravčové mäso po Srbsku som dostala od kamarátky, ktorá ho má od príbuzných žijúcich v Srbsku. Mám rada jemne ostré jedlá a tento pokrm dokáže úplne uchvátiť moje chuťové bunky. Nie je príliš pálivý, ale napriek tomu ľahučko štípe na jazyku.
Čo budete potrebovať na prípravu?
- 1 kg bravčového mäsa
- 2 kg zemiakov
- 1 polievkovú lyžicu horčice
- 2 polievkové lyžice pálivého kečupu
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 čajovú lyžičku majoránky
- 1 čajovú lyžičku worcesterskej omáčky
- 1 čajovú lyžičku mletej papriky
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku drvenej rasce
Ako postupovať pri príprave?
- Mäso umyte, osušte a nakrájajte na plátky.
- Zo surovín (okrem zemiakov) pripravte marinádu a do tej mäso naložte aspoň na 2 hodiny.
- Medzitým si pripravte zemiaky, ktoré umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Pripravte si zapekaciu misu, ktorú vymažte maslom, naskladajte do nej zemiaky a na tie navrstvite mäso spoločne s marinádou.
- Zapekaciu misu potom prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte na 200 ° C cca 40 minút.
- Po uplynutí doby alobal zložte, teplotu znížte na 180 ° C a pečte ešte 25 minút.
Bravčové mäso pečené po Srbsku mám rada nielen preto, že má dokonale vyvážené chute, ale zároveň aj preto, že je to obed tzv. Z jedného hrnca (v tomto prípade z jednej zapekacej misy) , takže nemám doma hromadu riadu a ešte si báječne pochutíme .