Dnes vám prinášame dve také recepty, ktoré sú jednoduché, večer ich vymiesite a ráno môžete piecť pizzu, rôzne sladké pečivá alebo žemle.
V chladničke cesto vydrží aj 3 dni. Cesto môžete plniť rôznou plnkou.
Prísady na prvú variantu:
- 50 g čerstvého droždia alebo 2 čl suchého droždia
- ½ čl soli
- 250 ml vody
- 2 pl cukru
- 200 g mäkkého masla alebo margarínu
- cca 3,5 hrnčeka hladkej múky
Ak chcete pripraviť sladké cesto, pridajte ešte 2 pl cukru, ak robíte slané, pridajte ešte 1 čl soli.
Druhá varianta:
- 50 g cukru
- 40 g masla alebo margarínu
- 30 g masti
- 250 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- 8 g suchého droždia
- ½ čl soli
Pri príprave sladkého cesta môžete pridať ešte 1-2 pl cukru, pri slanom pridajte 1 čl soli.
Príprava:
Z mlieka a droždia pripravíme kvások, pridáme ostatné suroviny. Ak použijete suché droždie, cesto môžete hneď vymiesiť. Vymiesime hladké cesto, ak ho chceme hneď použiť, necháme ho na teplom mieste nakysnúť jednu hodinu a bude hotové na pečenie. Ak ho chcete požiť len na druhý deň, zakryte ho potravinárskou fóliou a položte na chladné miesto. Pred použitím vyberieme z chladničky, necháme stáť 15 minút, vymiesime a môžeme ho piecť.