Recept na cesto, ktoré môžete držať v chladničke aj niekoľko dní, je vhodné na rožky, pizzu alebo niečo iné!

Dnes vám prinášame dve také recepty, ktoré sú jednoduché, večer ich vymiesite a ráno môžete piecť pizzu, rôzne sladké pečivá alebo žemle.

V chladničke cesto vydrží aj 3 dni. Cesto môžete plniť rôznou plnkou.

Prísady na prvú variantu:

  • 50 g čerstvého droždia alebo 2 čl suchého droždia
  • ½ čl soli
  • 250 ml vody
  • 2 pl cukru
  • 200 g mäkkého masla alebo margarínu
  • cca 3,5 hrnčeka hladkej múky

Ak chcete pripraviť sladké cesto, pridajte ešte 2 pl cukru, ak robíte slané, pridajte ešte 1 čl soli.

Druhá varianta:

  • 50 g cukru
  • 40 g masla alebo margarínu
  • 30 g masti
  • 250 ml mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 8 g suchého droždia
  • ½ čl soli

Pri príprave sladkého cesta môžete pridať ešte 1-2 pl cukru, pri slanom pridajte 1 čl soli.

Príprava:

Z mlieka a droždia pripravíme kvások, pridáme ostatné suroviny. Ak použijete suché droždie, cesto môžete hneď vymiesiť. Vymiesime hladké cesto, ak ho chceme hneď použiť, necháme ho na teplom mieste nakysnúť jednu hodinu a bude hotové na pečenie. Ak ho chcete požiť len na druhý deň, zakryte ho potravinárskou fóliou a položte na chladné miesto. Pred použitím vyberieme z chladničky, necháme stáť 15 minút, vymiesime a môžeme ho piecť.

 

Back To Top