Jablková štrúdla pred výplatou. Za pár eur sa jej nasýti celá rodina a ešte ostane na druhý deň

Lístkové cesto a šťavnatá náplň, to je tá skvelá kombinácia, lepší dezert snáď neexistuje. Povieme vám, ako správne pripraviť túto obľúbenú maškrtu.

 

Jablková štrúdľa

Ingrediencie na cesto :

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g masla
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového cukru

Plnka : 

  • 5 jabĺk
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 150 g cukru
  • 1 polievková lyžica  citrónovej kôry
  • 1 polievková lyžica škorice

Postup :

1. Vymiešajte maslo, kyslú smotanu a vanilkový cukor mixérom alebo šľahačom.

 

2. V inej miske preosejte múku a pridajte k nej prášok do pečiva.

 

3. Obe zmesi spojte do jednej hlbokej nádoby a vypracujte cesto. Konzistencia cesta by mala byť mäkká, ale nelepí sa na ruky. Zabaľte ho do fólie a vložte do chladničky na 30 minút.

4. Očistené jablká postrúhajte, pridajte citrónovú šťavu, kôru, škoricu. Všetko premiešajte.

5. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti. Vyvaľkajte cesto v tvare obdĺžnika s rozmermi približne 15 x 30 cm a hrúbkou 6 mm.

6. Plnku umiestnite do stredu obdĺžnika. Hrany najprv zabaľte, z jednej a potom z druhej strany smerom k stredu tak, aby ste dostali rolku.

7. Z druhej polovice cesta urobte ešte jeden závin. Na vrchnej časti urobte rezy vo vzdialenosti 5 cm od seba. Štrúdle dajte na vymastený plech  a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov po dobu 25 minút.

Tento recept na jablkový závin si môžete vylepšiť pridaním orechov, hrozienok či sušeného ovocia.  Pred pečením môžete posypať práškovým cukrom alebo potrieť vajíčkom.

Lahodný jablkový závin podávame so šľahačkou a zázvorovým čajom.

Zdroj :  takptosto.cc