Je to zaujímavá kombinácia, oplatí sa ich vyskúšať! Chutia famózne, ak túžiš po niečom naozaj chutnom, tak ich čím skôr upeč. Je to výborná voľba na všelijaké príležitosti!
Prísady:
- 50 dkg hladkej múky
- 2 čl soli
- 6,3 dkg margarínu
- 2 žĺtky
- 3 dkg droždia
- 25 dkg oškvarkov
- mlieko
Na vrch
- 1 celé vajce
Príprava:
Z droždia a vlažného mlieka pripravíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misky a pridáme dve žĺtky. Pridáme soľ a toľko mlieka aby sme dostali stredne mäkké cesto. Dôkladne vymiesime. Oškvarky pomelieme a rozmiešame ich z margarínom. Cesto vyvaľkáme a potrieme ho rozmiešanými oškvarkami. Začneme skladať, 1/3 preložíme z pravej strany a 1/3 z ľavej strany. Teraz to zopakujeme. Postupujeme ako pri lístkovom ceste.
Odložíme na pomúčenú dosku a necháme odležať asi 20 minút. Po odležaní zopakujeme postup prekladania. Vaľkanie a prekladanie zopakujeme 3x a za každým prekladaním necháme 20 minút cesto odležať. Nakoniec vyvaľkáme cesto na 4mm.
Pomocou pohára vykrajujeme pagáčiky, do stredu položíme za jednu lyžičku slivkového lekváru a v strede spojíme z oboch strán. Silno stlačíme aby sa cesto počas pečenia neuvoľnilo. Poukladáme na plech a potrieme ich vajíčkom.
V predhriatej rúre na 220°C ich pečieme 20 minút.
Najdôležitejší je lekvár, nepridávajte cukor ani riedke lekváre, najlepší je domáci slivkový lekvár.
!!! Ja som nepridala k oškvarkom maslo, iba do cesta som pridala kúsok oleja.