Recepty na prípravu mäsových pokrmov z kurčaťa už nemôžeme ani len porátať na prstoch oboch rúk: vyprážané, pečené, dusené, na pare! Dnes vám ponúkame spomienku na dávno zabudnutý recept na šťavnaté kurča v rúre, pečené neobvyklým spôsobom – v trojlitrovej nádobe. Naše babičky nepoužili novodobé pekáče či vrecúška na pečenie: na nakŕmenie rodiny im stačila jediná nádoba, ktorú naplnili všetkými potrebnými ingredienciami.
V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si pripraviť kurča v sklenenej nádobe bez vody a oleja, len vo vlastnej šťave. Chuť mäsa bude taká jemná a šťavnatá, že sa vám bude rozplývať na jazyku!
Potrebujete
- 1 kg kurča
- 10 stredne veľkých zemiakov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 paradajky
- 2 bobkové listy
- Soľ, korenie podľa chuti
- Nové korenie
Postup
- Kurča naporciujte, osoľte a okoreňte podľa vašich chutí.
- Očistite si cibuľu, mrkvu a zemiaky. Spolu s paradajkami nakrájajte všetko na stredne veľké kúsky. Zemiaky osoľte v samostatnej miske.
- Všetky ingrediencie následne vložte po vrstvách do čistej a suchej sklenenej nádoby. Nakoniec pridajte ešte biele korenie a bobkový list. Nenaplňujte ju až po vrch, inak môže puknúť! Hrdlo nádoby prikryte alobalovou fóliou.
- Následne túto nádobu vložte do studenej rúry a až potom ju zapnite. Pečte na 180 stupňoch po dobu 1,5 hodiny.
- Kurča pripravené týmto spôsobom je mnohokrát chutnejšie a šťavnatejšie než to, ktoré sme zvyknutí piecť v klasickom pekáči.
Kuracie mäso môžete skombinovať s ľubovoľnou zeleninou, ktorú nájdete v chladničke, ako napríklad huby alebo hrozienka, sušené slivky a pomaranče!
Nezabudnite sa o tento recept podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku.