Nasledujúci dezert je vhodnou voľbou pre začínajúce gazdinky, ktoré sa rozhodli pustiť sa do prípravy svojich prvých zákuskov. Všetky ingrediencie sú ľahko dostupné a tak sa nemusíte obávať, že niečo nedostanete kúpiť v obchode.
Ingrediencie
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 200 ml kondenzovaného mlieka
- 1 čl prášku do pečiva
- 8 pl múky
- 700 ml 20% smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 pl kakaa
Postup
- Maslo izbovej teploty vyšľahajte spolu s vajcami a postupne k ním pridávajte kondenzované mlieko. Múku preosejte s práškom do pečiva a pomocou lyžice ich prisypávajte do zmesi. Cesto by malo mať konzistenciu podobnú hustej smotany. Následne si cesto rozdeľte na polovicu a do jednej časti pridajte kakao.
- Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Jednu časť cesta vylejte do jednej oddeliteľnej formy vymastenej tukom. Druhú časť cesta vylejte do druhej formy. V prípade, že máte na to vhodne prispôsobenú rúru, koláče môžete dať piecť súčasne – približne 20 minút. Ak nie, pečte ich postupne.
- Keď sa upečú, opatrne ich vyberte z formy a nechajte vychladiť. Ak po uplynutí doby vezmite oba upečené cestá a z oboch okrajov odrežte po 0,5-0,7 mm. Odrezané kúsky porozmiestňujte do misky. Korpusy rozrežte po dĺžke na dve časti. Takto by vám mali vzniknúť 2 tmavé a 2 svetlé korpusy.
- Prišiel čas na prípravu krému. Po dobu niekoľkých minút si vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom. Teraz si na väčší tanier položte jeden biely korpus, potrite ho pripraveným krémom, prikryte ho tmavým korpusom, ktorý taktiež potriete smotanovým krémom. Pokračujte pridaním ďalšieho bieleho korpusu a jeho následným potretím. Posledný korpus poprepichujte vidličkou, polejte zvyšným krémom a posypte odrezanými okrajmi korpusu. Koláč následne vložte do chladničky na minimálne 4 hodiny.
- Na prípravu krému vám odporúčame mixovať práškový cukor, ktorý sa v smotane dokonale rozpustí a nebude vám robiť problémy pri žuvaní. Ak budete chcieť, vrch môžete dozdobiť nasekanými vlašskými orechmi, ktoré môžete pokojne pridať aj do plnky medzi korpus.
Prajeme vám dobrú chuť!