Nostalgický recept z detstva. Všetci moji milovaní sú týmto majstrovským dielom nadšení a neustále prosia, aby som im ho urobila

Nasledujúci dezert je vhodnou voľbou pre začínajúce gazdinky, ktoré sa rozhodli pustiť sa do prípravy svojich prvých zákuskov. Všetky ingrediencie sú ľahko dostupné a tak sa nemusíte obávať, že niečo nedostanete kúpiť v obchode.

торт сметанник

Ingrediencie

  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 200 ml kondenzovaného mlieka
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 8 pl múky
  • 700 ml 20% smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 pl kakaa

Postup

  1. Maslo izbovej teploty vyšľahajte spolu s vajcami a postupne k ním pridávajte kondenzované mlieko. Múku preosejte s práškom do pečiva a pomocou lyžice ich prisypávajte do zmesi. Cesto by malo mať konzistenciu podobnú hustej smotany. Následne si cesto rozdeľte na polovicu a do jednej časti pridajte kakao.

торт сметанник

  1. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Jednu časť cesta vylejte do jednej oddeliteľnej formy vymastenej tukom. Druhú časť cesta vylejte do druhej formy. V prípade, že máte na to vhodne prispôsobenú rúru, koláče môžete dať piecť súčasne – približne 20 minút. Ak nie, pečte ich postupne.

 

  1. Keď sa upečú, opatrne ich vyberte z formy a nechajte vychladiť. Ak po uplynutí doby vezmite oba upečené cestá a z oboch okrajov odrežte po 0,5-0,7 mm. Odrezané kúsky porozmiestňujte do misky. Korpusy rozrežte po dĺžke na dve časti. Takto by vám mali vzniknúť 2 tmavé a 2 svetlé korpusy.

торт сметанник

  1. Prišiel čas na prípravu krému. Po dobu niekoľkých minút si vyšľahajte smotanu s práškovým cukrom. Teraz si na väčší tanier položte jeden biely korpus, potrite ho pripraveným krémom, prikryte ho tmavým korpusom, ktorý taktiež potriete smotanovým krémom. Pokračujte pridaním ďalšieho bieleho korpusu a jeho následným potretím. Posledný korpus poprepichujte vidličkou, polejte zvyšným krémom a posypte odrezanými okrajmi korpusu. Koláč následne vložte do chladničky na minimálne 4 hodiny.

 

  1. Na prípravu krému vám odporúčame mixovať práškový cukor, ktorý sa v smotane dokonale rozpustí a nebude vám robiť problémy pri žuvaní. Ak budete chcieť, vrch môžete dozdobiť nasekanými vlašskými orechmi, ktoré môžete pokojne pridať aj do plnky medzi korpus.

торт сметанник

торт сметанник

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Back To Top