Prísady:
Cesto:
60 dkg hladkej múky
10 dkg mäkkého masla
3 dkg droždia
1,5 dl vlažného mlieka
1 vajíčko
120 g kylsej smotany
1 čl cukru
soľ podľa chuti
Plnka:
10 dkg mäkkého masla
10 dkg syra (polovica môže byť údený syr)
Na vrch:
1 rozšľahané vajce
strúhaný syr a semiačká
Postup:
Do vlažného mlieka pridáme droždie a necháme napučať.
Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, kyslú smotanu, vajíčka a napučané droždie. Začneme spracovávať cesto, keď sa nám už suroviny skoro spojili, pridáme maslo a vymiesíme cesto.
Bez kysnutia rozváľkáme cesto na pomúčenej doske na tak tenko ako sa len dá. Rozváľkané cesto potrieme maslom a posypeme strúhaným syrom. Cesto zrolujeme a necháme odležať 10 minút. V strede rozrežeme na dve polovice.
Jednu polovice vyváľkáme na 30-40 cm, nakrájáme na trojuhoľníky, podľa toho aké veľké rožky chcete. Na širšej strane trojuholníka urobíme zárez a stočíme do tvaru rožkov.
Hotové rožky poukladáme na plech a necháme ich na teplom mieste 30 minút kysnúť.
Druhú polovica cesta pripravíme rovnako.
Nakysnuté rožky potrieme šľahaným vajíčkom a posypeme syrom alebo semiačkami.
Rúru zohrejeme na 180°C, na spodok položíme menší plech s vodou, po zohriatí rúry vložíme rožky a za 25-30 minút ich upečieme do zlatohneda.