Návšteva už chlebíčky nechce. Pýtajú si chrumkavé syrové rožteky. Ideálne aj na vianoce

Prísady:

Cesto:
60 dkg hladkej múky
10 dkg mäkkého masla
3 dkg droždia
1,5 dl vlažného mlieka
1 vajíčko
120 g kylsej smotany
1 čl cukru
soľ podľa chuti

Plnka:
10 dkg mäkkého masla
10 dkg syra (polovica môže byť údený syr)

Na vrch:
1 rozšľahané vajce
strúhaný syr a semiačká

Postup:
Do vlažného mlieka pridáme droždie a necháme napučať.

Múku nasypeme do misky, pridáme soľ, kyslú smotanu, vajíčka a napučané droždie. Začneme spracovávať cesto, keď sa nám už suroviny skoro spojili, pridáme maslo a vymiesíme cesto.

Bez kysnutia rozváľkáme cesto na pomúčenej doske na tak tenko ako sa len dá. Rozváľkané cesto potrieme maslom a posypeme strúhaným syrom. Cesto zrolujeme a necháme odležať 10 minút. V strede rozrežeme na dve polovice.

Jednu polovice vyváľkáme na 30-40 cm, nakrájáme na trojuhoľníky, podľa toho aké veľké rožky chcete. Na širšej strane trojuholníka urobíme zárez a stočíme do tvaru rožkov.

Hotové rožky poukladáme na plech a necháme ich na teplom mieste 30 minút kysnúť.

Druhú polovica cesta pripravíme rovnako.

Nakysnuté rožky potrieme šľahaným vajíčkom a posypeme syrom alebo semiačkami.

Rúru zohrejeme na 180°C, na spodok položíme menší plech s vodou, po zohriatí rúry vložíme rožky a za 25-30 minút ich upečieme do zlatohneda.

Back To Top