Strúhaný jablkový koláč, ako za starých čias. Naučila ma ho moja stará mama a chutí fantasticky

Sedliacký jablkový koláč!

Prísady:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 25 dkg masla
  • 10 dkg práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • ½ bal prášku do pečiva
  • 7 väčších jabĺk
  • škorica podľa chuti
  • 1 vanilkový cukor
  • 15 dkg cukru

Príprava:

 

  1. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva
  2. Pridáme maslo, vajíčka a práškový cukor. Vymiesíme cesto.
  3. Cesto pomúčíme aby sa nelepilo a rozdelíme na dve časti.
  4. V druhej miske zmiešame nastrúhané jablká s cukrom, (množstvo cukru záleží aj na kyslosti jabĺk, ak sú kyslejšie môžete pridať viac cukru).
  5. Z jabl´k vymačkáme šťavu aby sa nám cesto nepremočilo, pridáme vanilku a škoricu.
  6. Jednu časť cesta vyváľkáme a položíme na dno plechu. (Plech netreba vymastiť). Položíme jablká a zakryjeme ďalším vyváľkaným cestom. 
  7. Vrch poprepichujeme vidličkou.
  8. V predohriatej rúre ich upečieme do zlatohneda. Ešte horúci koláč posypeme vanilkovým cukrom.
  • Teplota pečenia 180°C
  • Horné – dolné pečenie
  • veľkosť plechu 30×25 cm