Dezert, s ktorým si zaspomínate na vaše detstvo! Orechy s kondenzovaným mliekom

Ponúkame vám recept na orechové sušienky, vďaka ktorým si vaše chuťové poháriky prídu na svoje a pripomenú si lahodnú chuť detstva.

Formičky na sušienky v tvare orecha nájdete u vašej babičky alebo v kamennom či internetovom obchode.

Ingrediencie na cesto

  • 200 g masla (najlepšie 80% tuku)
  • 650 g múky (začnite so 600 g a v prípade potreby postupne pridávajte)
  • 3-4 vajcia
  • 3-4 pl cukru (v závislosti od vašich preferencií)
  • 1 balík prášku do pečiva

Ingrediencie na plnku

  • pár kvapiek rumu
  • cukor
  • približne 200 ml mlieka

Na ozdobu

  • 150 g práškového cukru
  • oriešky

Postup

  1. Na prípravu cesta si vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom až do okamihu, kým vám nevznikne krémová konzistencia. Začnite postupne pridávať vajíčka a miešajte.
  2. Postupne pridávajte múku vopred zmiešanú s práškom do pečiva. Zamieste si cesto.
  3. Z cesta si následne vytvarujte guľôčky s hmotnosťou približne 5-7 gramov – čo stačí na väčšinu formičiek. V prípade potreby pridajte trochu viac cesta.
  4. Formičky si vymastite roztopeným maslom, vložte do nich guľôčky cesta a mierne pritlačte. Teraz ich môžete vložiť do rúry a piecť pri teplote 180 stupňov.
  5. Po prvých polovičkách už budete presne vedieť, aký je ideálny čas na ich pečenie. Keď sú pripravené, ľahko sa budú vyberať z formičiek. V prípade potreby si môžete dopomôcť končekom noža alebo vidličkou.

Na prípravu krému si zmiešajte vyššie uvedené ingrediencie a zohrejte ich v hrnci, kým mlieko nezíska karamelovú farbu. V prípade, že na to nemáte dostatok času, môžete si v obchode kúpiť kondenzované mlieko, tu vy ste však mali dávať pozor na jeho kvalitu a zloženie).

Povrch sušienok polejte krémom po oboch stranách, na jednu stranu položte oriešok a opatrne prilepte s druhou polovičkou sušienky. Prebytočné mlieko opatrne odstráňte (nelížte!) a „orechy“ nakoniec posypte práškovým cukrom.

Back To Top