Ponúkame vám recept na orechové sušienky, vďaka ktorým si vaše chuťové poháriky prídu na svoje a pripomenú si lahodnú chuť detstva.
Formičky na sušienky v tvare orecha nájdete u vašej babičky alebo v kamennom či internetovom obchode.
Ingrediencie na cesto
- 200 g masla (najlepšie 80% tuku)
- 650 g múky (začnite so 600 g a v prípade potreby postupne pridávajte)
- 3-4 vajcia
- 3-4 pl cukru (v závislosti od vašich preferencií)
- 1 balík prášku do pečiva
Ingrediencie na plnku
- pár kvapiek rumu
- cukor
- približne 200 ml mlieka
Na ozdobu
- 150 g práškového cukru
- oriešky
Postup
- Na prípravu cesta si vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom až do okamihu, kým vám nevznikne krémová konzistencia. Začnite postupne pridávať vajíčka a miešajte.
- Postupne pridávajte múku vopred zmiešanú s práškom do pečiva. Zamieste si cesto.
- Z cesta si následne vytvarujte guľôčky s hmotnosťou približne 5-7 gramov – čo stačí na väčšinu formičiek. V prípade potreby pridajte trochu viac cesta.
- Formičky si vymastite roztopeným maslom, vložte do nich guľôčky cesta a mierne pritlačte. Teraz ich môžete vložiť do rúry a piecť pri teplote 180 stupňov.
- Po prvých polovičkách už budete presne vedieť, aký je ideálny čas na ich pečenie. Keď sú pripravené, ľahko sa budú vyberať z formičiek. V prípade potreby si môžete dopomôcť končekom noža alebo vidličkou.
Na prípravu krému si zmiešajte vyššie uvedené ingrediencie a zohrejte ich v hrnci, kým mlieko nezíska karamelovú farbu. V prípade, že na to nemáte dostatok času, môžete si v obchode kúpiť kondenzované mlieko, tu vy ste však mali dávať pozor na jeho kvalitu a zloženie).
Povrch sušienok polejte krémom po oboch stranách, na jednu stranu položte oriešok a opatrne prilepte s druhou polovičkou sušienky. Prebytočné mlieko opatrne odstráňte (nelížte!) a „orechy“ nakoniec posypte práškovým cukrom.