Milujete domáce pečivo? Potom si vyskúšajte pripraviť toto lahodné a chrumkavé pečivo z Nivy. Niva pečivu dodá špeciálnu výraznú chuť, vďaka ktorej Vám žemličky učarujú už pri prvom ochutnaní.
Toto pečiva potom skvele poslúži, ako k pohostenie návštevy, tak ako ideálny pečivo k večerným dobrůtkám a vínu.
Čo budete potrebovať?
- 110 g syra niva – nastrúhaného najemno
- 200 g hladkej múky
- 0,5 ČL prášku do pečiva
- 100 g zmäknutého masla
- 1 vajce (bielok na potretie)
- 3 PL smotany na šľahanie
Ako na to?
- Pripravte si väčšiu misu do ktorej zmiešajte múku, prášok do pečiva, maslo a nastrúhanú Nivu.
- Do drobivej zmesi následne pridajte žĺtok a smotanu.
- Z pripravenej zmesi vypracujte hladké cesto.
- Cesto následne nechajte odpočinúť cca 1 hodinu.
- Potom cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát, zhruba s výškou 3 mm.
- Pomocou hrnčeka následne vykrájajte kolieska, ktoré preložte na plech vystlané papierom na pečenie.
- Jednotlivé kolieska potrite bielkom a podľa chuti posypte syrom, orechy, semienkami, či ďalšími surovinami, ktoré Vás napadnú.
- Predhrejte si rúru na 170 stupňov a pečte cesto dozlatista.
- Po vychladnutí môžete podávať.
Páčil sa Vám dnešný recept? Ak áno, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi a rodinou, nech si môžu tiež poriadne pochutnať.
Dobrú chuť prajeme!
zdroj:prosvet