Tento koláč je veľmi chutný, vláčny, jednoduchý a určite zapôsobí na všetkých členov vašej rodiny. Mandarínky môžete zameniť aj za višne. Ak chcete koláč ešte viac vyšperkovať, môžete na jablkovú masu vložiť aj masu z vyšľahanej smotany a mascarpone a až následne koláč zaliať polevou.
Nech sa páči, tu je recept!
Na cesto na plech o rozmeroch 20 cm x 30 cm potrebujeme:
- 1 hrnček o objeme 250 ml
- 5 stredných vajec
- 1 hrnček cukru
- vanilínový cukor
- 250 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- 2,5 lyžičky prášku na pečenie
- 200 ml repkového oleja
- plech a papier na pečenie
- Múku zmiešame s kakaom a práškom na pečenie a spolu ich preosejeme. Celé vajcia vymixujeme s cukrom a vanilínovým cukrom.
- Do nadýchanej vymixovanej masy pridáme preosiatu múku s práškom na pečenie, kakao a olej. Opäť dôkladne premiešame.
- Cesto prelejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry nahriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Cesto následne vyberieme a trochu prechladnuté prekrojíme na 2 časti tak, aby vrchná časť bola tenšia od tej spodnej.
Jablková masa :
- asi 90 dkg jabĺk
- 2 lyžice cukru
- 100 ml vody
- šťava z polovice citróna
- 1 vanilínový cukor
- 150 g masla
- 100 g horúcej čokolády ( 70 %)
- 5 – 6 mandaríniek
- Ošúpané jablká pokrájame na drobno a preložíme do hrnca. Vlejeme k nim vodu, pridáme cukor a varíme kým sa voda neodparí. Na záver pridáme citrónovú šťavu. Potom vezmeme hrniec z ohňa a rozmixujeme na hladkú masu. Do horúcej masy pridáme maslo, čokoládu, vanilínový cukor a miešame do ich rozpustenia.
- Do tejto masy pridáme menšiu časť cesta, ktorú rozdrobíme. Pridáme aj mandarinky, ktoré dôkladne zamiešame.
- Cesto potrieme pripravenou masou a následne zalejeme polevou.
Čokoládová poleva :
- 100 g horkej čokolády polámanej na kúsky
- 50 g masla
- 2 lyžice repkového oleja
- V hrnci roztopíme maslo s olejom. Vezmeme z ohňa a pridáme čokoládu, ktorú necháme rozpustiť. Čokoládu rovnomerne rozotrieme na koláč a necháme stuhnúť.